Ciasto kostka alpejska


Ciasto kostka alpejska

Należy do wypieków z gatunku bardzo słodkich. Ciasto kostka alpejska składa się z biszkoptu kakaowego przełożonego kremem kajmakowo-bezowym i masą śmietanową. Wierzch jest natomiast posypany startą gorzką czekoladą. Zmniejszyłam ilość bez. W niektórych przepisach widziałam nawet 40 dag – to dla mnie zbyt dużo. Słodkość bez i masy kajmakowej równoważy masa śmietanowa.

(blacha o wym. 25×36 cm)

Składniki:

Biszkopt:
– 3 jajka
– 2 czubate łyżki mąki
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/3 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao

Krem kajmakowo-bezowy:
– 180 g masła
– puszka masy kajmakowej
– 20-30 dag bez  (dałam 27 dag i krem był bardzo słodki)

Masa śmietanowa:
– 500 ml kremówki 36%
– 1 łyżka cukru pudru
– 2,5 łyżeczki żelatyny
– kilka kropli esencji waniliowej

Dodatkowo:
– ½ tabliczki startej na tarce gorzkiej czekolady lub kakao

Jak zrobić ciasto kostka alpejska?

Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Wylać do blachy o wym. 25×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.

Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i esencję waniliową. Chwilę jeszcze ubijać. Na koniec wlać  żelatynę i zamieszać.

Na upieczony ostudzony biszkopt wyłożyć krem kajmakowo-bezowy, na to masę śmietanową. Wierzch posypać startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę lub posypać kakao. Ciasto kostka alpejska schłodzić przed podaniem kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-kostka-alpejskaciasto-kostka-alpejska1
loading...
Poprzedni Omlet z wędzonym łososiem i pomidorem
Nastepny Kotlety z kaszy jaglanej i brokuła

16 komentarzy

  1. Izaa
    11 września 2012
    Odpowiedz

    pieknie wygląda

  2. Iza Michalik
    11 września 2012
    Odpowiedz

    Jutro próba, ciekawe czy wyjdzie takie ładne…

  3. Droczilka
    11 września 2012
    Odpowiedz

    Ciacho wygląda niebywale apetycznie:-)

  4. justka2712
    11 września 2012
    Odpowiedz

    Też mam zamiar zrobić to ciasto:) Twoje zdjęcia dodatkowo mnie zachęcają :)

  5. GrowingUp
    11 września 2012
    Odpowiedz

    moje ukochane ciacho<3

  6. Dzikowiec
    11 września 2012
    Odpowiedz

    Urocze!!!!

  7. ugotujmyto.pl
    11 września 2012
    Odpowiedz

    Baaardzo apetyczne:)! Pozdrawiam!

  8. Jagienka
    11 września 2012
    Odpowiedz

    ale smacznie wygląda :-)

  9. Ola
    11 września 2012
    Odpowiedz

    jest rewelacyjne.

  10. Shiral Kucharzy
    11 września 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam kostkę alpejską z dolce caffe!
    Twoje wygląda bardzo podobnie:) Chętnie wypróbuję Twój przepis, wierzę że wyjdzie smakowicie:)

  11. Helen
    11 września 2012
    Odpowiedz

    Mam nadzieję, że Ci posmakuje:)

  12. Dusia
    11 września 2012
    Odpowiedz

    świetne

  13. Basia8212
    27 września 2012
    Odpowiedz

    Pycha,muszę spróbować upiec:-)

  14. Izaa
    10 marca 2013
    Odpowiedz

    wreszcie zrobiłam to ciasto :) bardzo smaczne

  15. Dominika
    5 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Bardzo pyszne ciasto a słodkie……do kawki pyszne,polecam.

  16. Dominika
    5 stycznia 2014
    Odpowiedz

    pyszne polecam!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *