Ciasta i ciasteczka

Ciasto kostka alpejska

Ciasto kostka alpejska

Należy do wypieków z gatunku bardzo słodkich. Ciasto kostka alpejska składa się z biszkoptu kakaowego przełożonego kremem kajmakowo-bezowym i masą śmietanową. Wierzch jest natomiast posypany startą gorzką czekoladą. Zmniejszyłam ilość bez. W niektórych przepisach widziałam nawet 40 dag – to dla mnie zbyt dużo. Słodkość bez i masy kajmakowej równoważy masa śmietanowa.

(blacha o wym. 25×36 cm)

Składniki:

Biszkopt:
– 3 jajka
– 2 czubate łyżki mąki
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/3 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao

Krem kajmakowo-bezowy:
– 180 g masła
– puszka masy kajmakowej
– 20-30 dag bez  (dałam 27 dag i krem był bardzo słodki)

Masa śmietanowa:
– 500 ml kremówki 36%
– 1 łyżka cukru pudru
– 2,5 łyżeczki żelatyny
– kilka kropli esencji waniliowej

Dodatkowo:
– ½ tabliczki startej na tarce gorzkiej czekolady lub kakao

Jak zrobić ciasto kostka alpejska?

Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Wylać do blachy o wym. 25×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec około 20-25 minut.

Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i esencję waniliową. Chwilę jeszcze ubijać. Na koniec wlać  żelatynę i zamieszać.

Na upieczony ostudzony biszkopt wyłożyć krem kajmakowo-bezowy, na to masę śmietanową. Wierzch posypać startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę lub posypać kakao. Ciasto kostka alpejska schłodzić przed podaniem kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Ciasto kostka alpejska
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

18 komentarzy

  1. Uwielbiam kostkę alpejską z dolce caffe!
    Twoje wygląda bardzo podobnie:) Chętnie wypróbuję Twój przepis, wierzę że wyjdzie smakowicie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close