Kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem


Kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem

Nie ma to jak domowe wypieki. Dawniej kupowałam gotowe ciasteczka ze sklepu czy z cukierni. Powiem nieskromnie, że moje domowe biją tamte na głowę! Kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem są naturalne, bez chemicznych ulepszaczy, w dodatku wzbogacone o pestki i nasiona, które zdecydowanie warto wprowadzić do naszej codziennej diety.

Dynia zawiera wartościowe białko, cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, D i E, a także magnez, żelazo, fosfor, cynk i siarkę. Dynia skutecznie zapobiega miażdżycy i chorobie prostaty. Jest również pomocna w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Słonecznik dzięki zawartości witamin (A, z grupy B, D, E, F), minerałów (magnez, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo, miedź, mangan, selen), tłuszczów nienasyconych i białka, wzmacnia układ nerwowy (działa przeciwstresowo) oraz wspomaga odporność organizmu.Błonnik zawarty w pestkach słonecznika poprawia przemianę materii. Fitosterole z kolei obniżają poziom cholesterolu.

Nasiona chia nazywane również szałwią hiszpańską, to odpowiednik naszego siemienia lnianego. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, białko, antyoksydanty oraz błonnik. Zawierają również witaminy (z grupy B, E) oraz cynk, wapń, fosfor, magnez i potas. Nasiona chia posiadają właściwości absorbujące wodę w proporcji 12:1. Dzięki dużej zawartości błonnika pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości. Ponadto spowalniają wchłanianie węglowodanów z pożywienia. Zarówno dynia, słonecznik i chia korzystnie wpływają również na stan skóry, włosów i paznokci.

Kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem są banalne w przygotowaniu. Szybko się je piecze. Trzeba jedynie schłodzić kruche ciasto w lodówce lub w zamrażalniku. Z podanej w przepisie proporcji wychodzą pełne dwie blachy ciastek, około 50 sztuk. Ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pudełku, wówczas na długo zachowają świeżość. Polecam spróbować również moje ciasteczka owsiane z rodzynkami oraz domowe kruche ciasteczka.

(ok.50 sztuk)

Składniki:

– 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej ale może być mąka luksusowa)

– 1 kostka masła (200g)

– 1 jajko + 1 żółtko

– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

– ½ szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– po ½ szklanki pestek dyni i słonecznika

– 3-4 łyżki nasion chia

– szczypta soli

Jak zrobić kruche ciasteczka z dynią, słonecznikiem i chia?

Mąkę przesiać przez sito. Zimne masło pokroić na nieduże kawałki. Dodać 2 żółtka (białka pozostawić), śmietanę, cukry oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.

W międzyczasie dynię, słonecznik oraz chia lekko uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miseczki, wymieszać. Ciasto po schłodzeniu w lodówce rozwałkować na posypanej mąką stolicy na grubość ok. 0,5 cm. Wąską szklanką, kieliszkiem albo foremką wykrawać nieduże kółka. Każde ciastko smarować wpierw pozostałym białkem i kłaść łyżeczką porcję uprażonej dyni, słonecznika i chia.

Ciastka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec na środkowej półce, na złoty kolor przez 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasteczka najlepiej przechowywać w zamkniętym pudełku.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kruche-ciasteczka-z-dynia-slonecznikiem-i-chia1kruche-ciasteczka-z-dynia-slonecznikiem-i-chiakruche-ciasteczka-z-dynia-slonecznikiem-i-chia4kruche-ciasteczka-z-dynia-slonecznikiem-i-chia3kruche-ciasteczka-z-dynia-slonecznikiem-i-chia2
loading...
Poprzedni Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym
Nastepny Najlepsze tłuszcze do smażenia

7 komentarzy

  1. Marzena
    15 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Robiłam kiedyś podobne ale z samym słonecznikiem. Ta wersja jest zdecydowanie bardziej zdrowa

  2. Doniu
    15 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Genialne! Powiem żonie, żeby takie upiekła :)

  3. Łukasz
    15 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Fajne, chociaż ja bym się w te chia nie bawił :-).

  4. Natalia
    17 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie ciastka :)
    I bardzo mi się podoba ten Twój blog!:)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję Natalio, miło mi to słyszeć :)

  5. Królowa Karo
    19 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Mniam, ciasteczka samo zdrowie :) Taka zdrowa alternatywa w sam raz na drugie śniadanie, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego :)

  6. Mela
    30 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Ciasteczka wyglądają pysznie! Przepis trafia na moją listę „do wypróbowania” :) Muszę przyznać, że uwielbiam niemal wszystkie wypieki z dodatkiem pestek. A nasiona chia podbiły moje serce!Są smaczne, zdrowe i do tego wyglądają niezwykle estetycznie w przeróżnych deserach!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *