Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym i korniszonami


Sałatkę żydowską wręcz uwielbiam. Ta, którą dziś wam przedstawiam to taka udoskonalona jej wersja, zawiera dodatkowo seler naciowy, korniszony, kukurydzę i jabłko. Sałatka ma ciekawy słodko-kwaśny smak. Seler naciowy idealnie dopełnia całość. Swoją drogą, że też nie znałam go wcześniej? Zachęcam was gorąco do wypróbowania mojego przepisu :) Jednocześnie jestem ciekawa waszych opinii.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 4 średniej wielkości ziemniaki

– 3 jajka ugotowane na twardo

– 3 łodygi selera naciowego

– 1 mała cebula

– 1 małe jabłko

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

–  7-8 korniszonów

–  kilka łyżek majonezu

– 1-2 łyżeczki musztardy

– sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. Można sparzyć  ją wrzątkiem (będzie lżej strawna) ale nie jest to konieczne. Łodygi selera umyć, pokroić w niedużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać majonez i musztardę. Doprawić sałatkę solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać do pieczywa na śniadanie lub kolację.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-ziemniaczana-z-selerem-naciowym-i-korniszonamisalatka-ziemniaczana-z-selerem-naciowym-i-korniszonami2salatka-ziemniaczana-z-selerem-naciowym-i-korniszonami1
loading...
loading...
Poprzedni Owsianka z jabłkiem i jagodami goji
Nastepny Kruche ciasteczka z dynią, słonecznikiem i chia

3 komentarze

  1. brzeski
    8 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Seler naciowy uwielbiam, wiec wszelkie salatki z nim, sa dla mnie pyszne. Probowalam go na rozne sposoby, wiec chetnie i Twoj przepis, Helen wyprobuje.

    Dzieki za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam :-)

  2. Grna
    10 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Smakowita :-).

  3. Królowa Karo
    12 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawy pomysł na połączenie smaków i rewelacyjny na wykorzystanie selera naciowego :) Wypróbuję na pewno!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *