Domowe kruche ciasteczka


Domowe kruche ciasteczka

Te upieczone w zaciszu własnej kuchni są najpyszniejsze. Moje domowe kruche ciasteczka piekę zawsze na maśle. Są zdrowsze i smaczniejsze od tych na margarynie. Serdecznie polecam wzbogacić je cukrem waniliowym, bądź laską wanilii. Podczas pieczenia ciasteczek aromat waniliowy czuć w całym domu:) Ciasteczka prezentują się być może zwyczajnie, lecz w smaku są wyborne, kruchutkie i aromatyczne. To przepis podstawowy. Możecie wzbogacić go o dodatek ziaren np. słonecznika albo dyni, jak w tym przepisie. Domowe kruche ciasteczka waniliowe na długo zachowują świeżość. Przechowywane w zamkniętym pudełku, są zdatne do spożycia przez ponad tydzień. Są okrągłe, naznaczone wzorkiem zrobionym z widelca. Niektóre wyszły mi trochę koślawo. Najważniejszy jest jednak smak. DOmowe kruche ciasteczka są pozbawione sztucznych ulepszaczy czy konserwantów. Polecam szczególnie do popołudniowej herbatki, kawki albo orzeźwiającej lemoniady :-) Spróbujcie też mojego przepisu na ciasteczka owsiane z rodzynkami.

(średnia salaterka)

Składniki:

– 2 ½ szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550

– 200g masła

– 2 żółtka

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– ½ szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

Jak zrobić domowe kruche ciasteczka?

Mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Wbić żółtka, dodać schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy albo esencję waniliową oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć kulę ciasta w folię aluminiową, bądź spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki lub do zamrażalnika na trochę krócej.

Z ciasta formułować niewielkie kuleczki. Każdą lekko spłaszczać i zrobić wzorek widelcem. Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C, do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce. Domowe kruche ciasteczka przechowywać w pudełku. Zachowują świeżość przez ponad tydzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

domowe-kruche-ciasteczka-waniliowe1domowe-kruche-ciasteczka-waniliowedomowe-kruche-ciasteczka-waniliowe3domowe-kruche-ciasteczka-waniliowe2
Poprzedni Surówka z surowych buraków i jabłka
Nastepny Młoda kapusta duszona z marchewką

9 komentarzy

  1. Jaglusia
    30 maja 2017
    Odpowiedz

    Można zastąpić mąką orkiszową? :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 maja 2017
      Odpowiedz

      Nie próbowałam. Spróbowałabym na początek może w proporcji pół na pół z mąką pszenną.

      • Lurch
        30 maja 2017
        Odpowiedz

        orkisz nie ma takich samych wlasciwosci jak pszenna? Myslalem ze mozna zastąpić pszenna orkiszowa w kazdym przypadku

        • Helen G.
          Helen G.
          30 maja 2017
          Odpowiedz

          Właściwości ma podobne, też zawiera gluten ale smak ma nieco inny.Ciasteczka będą nieco inaczej smakowały.

  2. Ania
    30 maja 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie ciasteczka :) Pychotki maleńkie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 maja 2017
      Odpowiedz

      Przyznaję, są pyszne ! :-)

  3. lukaszmakeup.pl
    1 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Mniam :)

  4. Ewelina Serafińska
    1 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Mniam mniam ;)

  5. Olga
    3 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie. chętnie w wolnej chwili wyprobuję przepis ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *