Ciasta i ciasteczka

Domowe kruche ciasteczka

Domowe kruche ciasteczka

Te upieczone w zaciszu własnej kuchni są najpyszniejsze. Moje domowe kruche ciasteczka piekę zawsze na maśle. Są zdrowsze i smaczniejsze od tych na margarynie. Serdecznie polecam wzbogacić je cukrem waniliowym, bądź laską wanilii. Podczas pieczenia ciasteczek aromat waniliowy czuć w całym domu:)

Ciasteczka prezentują się być może zwyczajnie, lecz w smaku są wyborne, kruchutkie i aromatyczne. To przepis podstawowy. Możecie wzbogacić go o dodatek ziaren np. słonecznika albo dyni, jak w tym przepisie.

Domowe kruche ciasteczka waniliowe na długo zachowują świeżość. Przechowywane w zamkniętym pudełku, są zdatne do spożycia przez ponad tydzień. Są okrągłe, naznaczone wzorkiem zrobionym z widelca. Niektóre wyszły mi trochę koślawo. Najważniejszy jest jednak smak. Domowe kruche ciastka są pozbawione sztucznych ulepszaczy czy konserwantów. Polecam szczególnie do popołudniowej herbatki, kawki albo orzeźwiającej lemoniady :-)

Serdecznie polecam wam również:

kruche ciasteczka z marmoladą

kruche ciastka z cukrem

ciasteczka orzechowe

ciasteczka serowe (z twarogiem).

Loading...

Składniki:

– 2 ½ szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550

– 200g masła lub margaryny

– 2 żółtka

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– ½ szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Jak zrobić domowe kruche ciasteczka?

Mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Wbić żółtka, dodać schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy albo esencję waniliową oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć kulę ciasta w folię aluminiową, bądź spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki lub do zamrażalnika na trochę krócej.

Z ciasta formułować niewielkie kuleczki. Każdą lekko spłaszczać i zrobić wzorek widelcem. Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C, do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce. Domowe kruche ciasteczka przechowywać w pudełku. Zachowują świeżość przez ponad tydzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

domowe-kruche-ciasteczka-waniliowe1
+ 4
Galeria zdjęć
loading...
Zobacz przepis

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

      1. orkisz nie ma takich samych wlasciwosci jak pszenna? Myslalem ze mozna zastąpić pszenna orkiszowa w kazdym przypadku

        1. Właściwości ma podobne, też zawiera gluten ale smak ma nieco inny.Ciasteczka będą nieco inaczej smakowały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close