Ciasto dyniowe z orzechami i brzoskwinią


Odkąd odkryłam dynię, postanowiłam że każdej jesieni będę dodawać ją do rozmaitych potraw np. do aromatycznej zupy-krem z dyni, jak i piec z jej udziałem ciasto. Placek wzbogaciłam orzechami, brzoskwinią i wiórkami kokosowymi. Świetnie pasuje tutaj aromat korzenny. Ciasto jest bardzo wilgotne i lekkie. Idealne do niedzielnej kawki:) Idealne na jesienną słotę…

(blacha o wym. 21×25 cm lub klasyczna tortownica)
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– ¾ szklanki cukru (można dać 1 szklankę jeśli ktoś woli słodsze)
– 4 jajka
– ½ szklanki oleju
– ok. 40 dag surowej dyni startej na tarce o małych oczkach
– 1 brzoskwinia z puszki lub surowa
– ½ szklanki wiórek kokosowych
– ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– szczypta soli

Polewa:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki kakao
– 2-3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mleka

Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, olej – dalej miksować. Dodać szczyptę soli, esencję waniliową, cynamon i przyprawę do piernika. Następnie dodać startą dynię i drobno pokrojoną brzoskwinię. Delikatnie zamieszać łyżką. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i drobno posiekane orzechy. Wymieszać. Masę wyłożyć do niedużej foremki o wielkości 21x25cm lub klasycznej tortownicy. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto można posypać cukrem pudrem, ja wolałam zrobić polewę. Składniki polewy rozpuścić w rondelku i gorącą wylać na ciasto. Ostygnięte ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego!
Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-dyniowe-z-orzechami-i-brzoskwiniaciasto-dyniowe-z-orzechami-i-brzoskwinia1
loading...
loading...
Poprzedni Kotlet Cordon Blue zwany szwajcarskim (z serem i szynką)
Nastepny Placki ziemniaczano-marchewkowe z nutą curry

3 komentarze

  1. Magda
    6 listopada 2012
    Odpowiedz

    pyszne, takie jesienne ciasto :)

  2. Codojedzenia
    9 listopada 2012
    Odpowiedz

    Ja tez lubie wypieki z dynii

  3. gin
    12 listopada 2012
    Odpowiedz

    Zaciekawił mnie ten dodatek brzoskiwnki i wiórek kokosowych :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *