Sernik japoński – 3 składniki


Sernik japoński – 3 składniki

To zdecydowanie najprostszy sernik jaki znam, który uda się każdemu. Sernik japoński zawiera jedynie 3 składniki: jajka, serek śmietankowy i białą czekoladę. Soku z cytryny nie liczę, gdyż to jedynie dodatek opcjonalny. Nie znajdziecie w tym serniku ani grama mąki. Sernik japoński jest leciutki jak piórko, a w smaku przypomina suflet, biszkopt albo ptasie mleczko. Czuć w nim nutę białej czekolady. Swoją ciekawą konsystencję ciasto zawdzięcza pieczeniu w tzw. kąpieli wodnej.

Sernik japoński z 3 składników jest bardzo delikatny i puszysty. Najczęściej piecze się go w małych tortownicach np. 18, 20 czy 22 cm. Ja wybrałam tę średnią. Jeśli posiadacie nieco mniejszą tortownicę np. o średnicy 18 cm, możecie zmniejszyć proporcje o 1 jajko oraz o 50 g mniej serka i białej czekolady. Jeśli chodzi o serek, to najlepiej sprawdza się taki gładki w wiaderku. Można użyć serka np. Philadelphia, Łowicz albo Wieluń. Sernik japoński po upieczeniu delikatnie opada. Nie ma jednakże powodów do obaw, gdyż i tak pozostaje całkiem wysoki.

Serdecznie polecam wam również ciasto japońskie (makowiec japoński).

(tortownica o średnicy 20 cm)

Składniki:

– 6 jajek

– 250g kremowego serka śmietankowego

– 250g białej czekolady

– 1 łyżka soku z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania

Jak zrobić sernik japoński z 3 składników?

W niedużym garnku zagotować wodę. Postawić miskę z połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i pozostawić do rozpuszczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z serkiem. Następnie dodać roztopioną czekoladę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać 1 łyżkę soku z cytryny.

Foremkę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód zabezpieczyć folią aluminiową. Wlać masę i wyrównać. Tortownicę wstawić do większej (u mnie prostokątnej) blachy wypełnionej do około połowy gorącą wodą. Nagrzać piekarnik do 170°C. Sernik japoński piec 15 minut w temperaturze 170°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 15 minut. Następnie pozostawić ciasto na 15-20 minut w zamkniętym wyłączonym piekarniku by „doszedł”. Po ostudzeniu sernik posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
Nastepny Pieróg gryczany - krupiak

12 komentarzy

  1. Magda
    15 marca 2018
    Odpowiedz

    Wow, fajny przepis na sernik, takiego jeszcze nie jadłam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

  2. Ervisha
    15 marca 2018
    Odpowiedz

    Ładny i prosty do przygotowania :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 marca 2018
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

  3. Agnieszka Wieczorek
    15 marca 2018
    Odpowiedz

    Sernik prezentuje się świetnie! W życiu nie pomyślałabym, że składa się tylko z trzech składników :) Rewelacja!

    • Helen G.
      Helen G.
      15 marca 2018
      Odpowiedz

      Jest bardzo prosty w upieczeniu i smaczny :)

  4. Królowa Karo
    16 marca 2018
    Odpowiedz

    No nie mogę uwierzyć :) Dieta, dietą, ale taki sernik pewnie nazbyt kaloryczny nie jest i zamierzam go przetestować.

    • Helen G.
      Helen G.
      16 marca 2018
      Odpowiedz

      Trochę kalorii pewnie ma z uwagi na białą czekoladę ale jest warty grzechu :-)

  5. Pati
    17 marca 2018
    Odpowiedz

    Już dawno miałam go upiec. Wygląda obłędnie!

    • Helen G.
      Helen G.
      17 marca 2018
      Odpowiedz

      Dzięki. Spróbuj i daj znać jak ci wyszedł :)

  6. Ania
    18 marca 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam serniki i to pod każdą postacią :)

  7. Beti
    20 marca 2018
    Odpowiedz

    Czytałam o nim, nawet mam go dodanego w zakładce „do zrobienia” :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *