Pieróg gryczany – krupiak


Pieróg gryczany – krupiak

To inaczej pieróg biłgorajski albo krupniak. Pieróg gryczany jada się na wszelkie uroczystości oraz święta. Wyglądem przypomina pasztet albo wytrawny placek. Krupiak wypieka się z ziemniaków, krupy czyli kaszy w tym przypadku gryczanej, białego sera, śmietany oraz dodatku smalcu ze skwarkami. We współczesnych przepisach niektórzy zamiast smalcu ze skwarkami dają około 1/2 kostki masła. Pieróg gryczany to potrawa regionalna Podkarpacia (krupiak) i Lubelszczyzny (pieróg biłgorajski, krupniak).

Niezależnie od regionu, składniki tej tradycyjnej potrawy pozostały niezmienne. Różnice odnoszą się jedynie do proporcji poszczególnych składników. W niektórych przepisach do ziemniaków daje się kaszę gryczaną surową, w innych zaś ugotowaną.

Pieróg z kaszą gryczaną wypieka się zazwyczaj w formach prostokątnych, a czasem w okrągłych typu babka. Może być bez skórki tzw. „łysy” albo w osłonce z ciasta drożdżowego. Poniższa wersja jest właśnie „łysa”, przez co mniej pracochłonna. Wierzch jedynie posmarowałam rozkłóconym jajkiem.

Krupiak jada się zarówno na zimno (może zastępować pieczywo), jak i na ciepło odsmażany na maśle czy smalcu. Mnie bardzo smakuje zwłaszcza w tej drugiej wersji podany z kleksem gęstej śmietany i kubkiem maślanki albo zsiadłego mleka.

Serdecznie polecam wam również Proziaki – podkarpackie placki na sodzie.

(foremka o wym. 11×22 cm lub typowa keksówka)

Składniki:

– 600g ziemniaków

– 300g tłustego twarogu

– 200g kaszy gryczanej

– 2 jajka

– 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

– 5 łyżek smalcu ze skwarkami*

– 1 łyżka suszonej mięty

– sól, pieprz

*słoninę możemy stopić sami i połączyć ze smalcem albo użyć gotowego, doprawionego smalcu z cebulką takiego na chleb.

Dodatkowo:

– masło do wysmarowania formy

– bułka tarta

– 1 jajko rozkłócone z 1 łyżeczką mleka do posmarowania wierzchu

Jak zrobić pieróg gryczany – krupiak?

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i dokładnie utłuc. Wsypać suchą kaszę gryczaną i wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i pozostawić na 30-40 minut, żeby kasza nieco napęczniała. Następnie dodać tłusty twaróg i rozdrobnić go widelcem lub wcześniej go pokruszyć dłoniach. Wbić jajka, dodać śmietanę oraz smalec ze skwarkami. Masę dokładnie wyrobić drewnianą łyżką albo dłonią. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszoną miętą (można użyć takiej z herbatki ekspresowej).

Foremkę natłuścić masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć masę i wyrównać drewnianą łyżką zmoczoną w wodzie. Wierzch pieroga gryczanego posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżeczką mleka. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 1 godzinę, do zarumienienia góry.

Pieróg gryczany – krupiak podawać na zimno zamiast pieczywa lub na ciepło odsmażany na maśle albo smalcu z kiszonymi ogórkami, kleksem gęstej śmietany i kubkiem zsiadłego mleka albo maślanki. Pieroga kroić na porcje dopiero po całkowitym ostygnięciu, wówczas nie będzie się kruszył.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Sernik japoński - 3 składniki
Nastepny Roladki z szynki konserwowej

14 komentarzy

  1. Magda
    17 marca 2018
    Odpowiedz

    Nie słyszałam o takim daniu, ale brzmi ciekawie i na pewno warto spróbować :)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 marca 2018
      Odpowiedz

      Polecam :) Pieróg jest bardzo smaczny :)

  2. kosmetykofanki
    18 marca 2018
    Odpowiedz

    Powiem szczerze, że nigdy nie jadłam :D Ale pysznie wygląda :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :) Mnie i mężowi bardzo smakuje :-)

  3. Ania
    18 marca 2018
    Odpowiedz

    Nigdy nie słyszałam o takim daniu :) wyglada ładnie ;)

  4. Agnieszka Wieczorek
    18 marca 2018
    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam krupiaku :) W ogóle pierwszy raz słyszę/czytam o takiej potrawie. Wygląda bardzo ciekawie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

  5. Ervisha
    19 marca 2018
    Odpowiedz

    W wersji wegańskiej (gdyby taki był) chętnie bym spróbowała :) W Zamościu jakieś pierogi gryczane sprzedają ale nie wiem, czy w takiej formie ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 marca 2018
      Odpowiedz

      Zamiast smalcu ze skwarkami można dać masło, choć nadal nie jest to wersja wegańska :-)

      • Ervisha
        20 marca 2018
        Odpowiedz

        Weganie używają olej kokosowy ale czy on jest taki zdrowy? ;) Z pewnością to tez inny smak… piszesz o maśle – masło ze swoim „maślanym smakiem” jakoś mi tu nie pasuje ;)

        • Helen G.
          Helen G.
          20 marca 2018
          Odpowiedz

          Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych tłuszczy. Obawiam się jednak, że mógłby nie pasować do tego dania, chyba że w wersji bezzapachowej :-)

  6. Beti
    20 marca 2018
    Odpowiedz

    Nie słyszałam o nim, ale chętnie wypróbuję :-)

  7. Marzena
    24 marca 2018
    Odpowiedz

    Ale fajne danie, chyba jeszcze nie jadłam takiego pierożka :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 marca 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *