n/a
Potrawy regionalnePotrawy Świąteczne

Pieróg gryczany – krupiak

Pieróg gryczany – krupiak

To inaczej pieróg biłgorajski albo krupniak. Pieróg gryczany jada się na wszelkie uroczystości oraz święta. Wyglądem przypomina pasztet albo wytrawny placek. Krupiak wypieka się z ziemniaków, krupy czyli kaszy w tym przypadku gryczanej, białego sera, śmietany oraz dodatku smalcu ze skwarkami. We współczesnych przepisach niektórzy zamiast smalcu ze skwarkami dają około 1/2 kostki masła. Pieróg gryczany to potrawa regionalna Podkarpacia (krupiak) i Lubelszczyzny (pieróg biłgorajski, krupniak).

Niezależnie od regionu, składniki tej tradycyjnej potrawy pozostały niezmienne. Różnice odnoszą się jedynie do proporcji poszczególnych składników. W niektórych przepisach do ziemniaków daje się kaszę gryczaną surową, w innych zaś ugotowaną.

Pieróg z kaszą gryczaną wypieka się zazwyczaj w formach prostokątnych, a czasem w okrągłych typu babka. Może być bez skórki tzw. „łysy” albo w osłonce z ciasta drożdżowego. Poniższa wersja jest właśnie „łysa”, przez co mniej pracochłonna. Wierzch jedynie posmarowałam rozkłóconym jajkiem.

Krupiak jada się zarówno na zimno (może zastępować pieczywo), jak i na ciepło odsmażany na maśle czy smalcu. Mnie bardzo smakuje zwłaszcza w tej drugiej wersji podany z kleksem gęstej śmietany i kubkiem maślanki albo zsiadłego mleka.

Serdecznie polecam wam również Proziaki – podkarpackie placki na sodzie.

(foremka o wym. 11×22 cm lub typowa keksówka)

Składniki:

– 600g ziemniaków

– 300g tłustego twarogu

– 200g kaszy gryczanej

– 2 jajka

– 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

– 5 łyżek smalcu ze skwarkami*

– 1 łyżka suszonej mięty

– sól, pieprz

*słoninę możemy stopić sami i połączyć ze smalcem albo użyć gotowego, doprawionego smalcu z cebulką takiego na chleb.

Dodatkowo:

– masło do wysmarowania formy

– bułka tarta

– 1 jajko rozkłócone z 1 łyżeczką mleka do posmarowania wierzchu

Jak zrobić pieróg gryczany – krupiak?

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i dokładnie utłuc. Wsypać suchą kaszę gryczaną i wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i pozostawić na 30-40 minut, żeby kasza nieco napęczniała. Następnie dodać tłusty twaróg i rozdrobnić go widelcem lub wcześniej go pokruszyć dłoniach. Wbić jajka, dodać śmietanę oraz smalec ze skwarkami. Masę dokładnie wyrobić drewnianą łyżką albo dłonią. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszoną miętą (można użyć takiej z herbatki ekspresowej).

Foremkę natłuścić masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć masę i wyrównać drewnianą łyżką zmoczoną w wodzie. Wierzch pieroga gryczanego posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżeczką mleka. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 1 godzinę, do zarumienienia góry.

Pieróg gryczany – krupiak podawać na zimno zamiast pieczywa lub na ciepło odsmażany na maśle albo smalcu z kiszonymi ogórkami, kleksem gęstej śmietany i kubkiem zsiadłego mleka albo maślanki. Pieroga kroić na porcje dopiero po całkowitym ostygnięciu, wówczas nie będzie się kruszył.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pieróg gryczany - krupiak
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

14 komentarzy

  1. Nigdy nie jadłam krupiaku :) W ogóle pierwszy raz słyszę/czytam o takiej potrawie. Wygląda bardzo ciekawie :)

  2. W wersji wegańskiej (gdyby taki był) chętnie bym spróbowała :) W Zamościu jakieś pierogi gryczane sprzedają ale nie wiem, czy w takiej formie ;)

      1. Weganie używają olej kokosowy ale czy on jest taki zdrowy? ;) Z pewnością to tez inny smak… piszesz o maśle – masło ze swoim „maślanym smakiem” jakoś mi tu nie pasuje ;)

        1. Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych tłuszczy. Obawiam się jednak, że mógłby nie pasować do tego dania, chyba że w wersji bezzapachowej :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close