Roladki z szynki konserwowej


Roladki z szynki konserwowej

Elegancka przekąska na święta czy przyjęcia domowe. Roladki z szynki konserwowej są nadziewane pyszną masą z serka, ogórków, papryki i marynowanych grzybków, pachnącą świeżo posiekanym koperkiem. Do nadzienia roladek najlepiej nadaje się kremowy serek kanapkowy typu Almette, Piątnica lub jakiś inny.

Ilekroć przygotowuję roladki z szynki nadziewane serkiem, bardzo smakują moim bliskim. Świetnie sprawdzą się np. na śniadanie Wielkanocne czy po prostu na domową imprezę. Najsmaczniejsze są roladki z szynki dobrze schłodzone w lodówce. Nadzienie z serka i warzyw jest zwarte, bo z dodatkiem żelatyny.

Jeśli chodzi o szynkę konserwową, to mnie najwygodniej jest używać tę podłużną szynkę Krakus w plastrach, które układam pionowo jeden nakładając na drugi w odstępach około 3-4 cm. Jeśli chcecie użyć szynki konserwowej w postaci kwadratowych plastrów, ułóżcie jej plastry w dwóch rzędach.

Serdecznie polecam wam również mini tortille – przekąska na imprezę (rollsy).

(15-16 porcji)

Składniki:

– 200g szynki konserwowej w plastrach

– 200g kremowego serka kanapkowego

– 2 małe ogórki kiszone lub konserwowe

– 2-3 strąki papryki marynowanej lub ⅓ świeżej

– 3 marynowane grzybki np. pieczarki albo podgrzybki

– 2 łyżki majonezu

– 1 płaska łyżka żelatyny

– 1 łyżka posiekanego koperku

– sól, pieprz ziołowy

Jak zrobić roladki z szynki konserwowej?

Plastry szynki układać tak, aby zachodziły na siebie utworzyły prostokąt o około16x40cm. Ja używam podłużnych plastrów szynki konserwowej Krakus i kładę je pionowo, jeden nachodzi na drugi w odstępach około 3-4 cm. Ogórki, grzybki oraz paprykę pokroić w małą kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Serek przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone warzywa i zieleninę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Żelatynę zalać 4 łyżkami wody lekko podgrzewać chwilę na wolnym ogniu do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać do serka i wymieszać. Masę z serka i warzyw posmarować na na jednej połowie rolady szynkowej i ciasno zawijać wzdłuż dłuższego boku. Następnie zawinąć roladę w folię spożywczą. Roladę z szynki konserwowej wstawić na 3 godziny do lodówki lub całą noc. Przed podaniem kroić na plastry (można ukośnie) o grubości 2 cm. Roladki z szynki konserwowej podawać schłodzone na półmisku na święta i przyjęcia jako przystawkę zimną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Pieróg gryczany - krupiak
Nastepny Domowy cukier waniliowy

11 komentarzy

  1. Beti
    19 marca 2018
    Odpowiedz

    Bardzo fajny pomysł, pewnie pyszne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 marca 2018
      Odpowiedz

      Potwierdzam, że pyszne ;-)

  2. Ervisha
    20 marca 2018
    Odpowiedz

    I przekąska gotowa ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 marca 2018
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

  3. Beti
    20 marca 2018
    Odpowiedz

    Świetny i bardzo apetyczny pomysł :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie :-)

  4. Ania
    20 marca 2018
    Odpowiedz

    Obłędnie wyglądają te roladki :)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

  5. Magda
    22 marca 2018
    Odpowiedz

    Świetny pomysł, bardzo eleganckie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

  6. Kuchnia MagdaLeny
    5 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Smakowite roladki :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *