Roladki z szynki konserwowej
Roladki z szynki konserwowej
Elegancka przekąska na święta czy przyjęcia domowe. Roladki z szynki konserwowej są nadziewane pyszną masą z serka, ogórków, papryki i marynowanych grzybków, pachnącą świeżo posiekanym koperkiem. Do nadzienia roladek najlepiej nadaje się kremowy serek kanapkowy typu Almette, Piątnica lub jakiś inny.
Ilekroć przygotowuję roladki z szynki nadziewane serkiem, bardzo smakują moim bliskim. Świetnie sprawdzą się np. na śniadanie Wielkanocne czy po prostu na domową imprezę. Najsmaczniejsze są ruloniki z szynki konserwowej dobrze schłodzone w lodówce. Nadzienie z serka i warzyw jest zwarte, bo z dodatkiem żelatyny.
Jeśli chodzi o szynkę konserwową, to mnie najwygodniej jest używać tę podłużną szynkę Krakus w plastrach, które układam pionowo jeden nakładając na drugi w odstępach około 3-4 cm. Jeśli chcecie użyć szynki konserwowej w postaci kwadratowych plastrów, ułóżcie jej plastry w dwóch rzędach.
Zobacz → mini tortille – przekąska na imprezę (rollsy).
(15-16 porcji)
Składniki:
– 200g szynki konserwowej w plastrach
– 200g kremowego serka kanapkowego
– 2 małe ogórki kiszone lub konserwowe
– 2-3 strąki papryki marynowanej lub ⅓ świeżej
– 3 marynowane grzybki np. pieczarki albo podgrzybki
– 2 łyżki majonezu
– 1 płaska łyżka żelatyny
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sól, pieprz ziołowy
▌Jak zrobić roladki z szynki konserwowej?
Plastry szynki układać tak, aby zachodziły na siebie utworzyły prostokąt o około16x40cm. Ja używam podłużnych plastrów szynki konserwowej Krakus i kładę je pionowo, jeden nachodzi na drugi w odstępach około 3-4 cm.
Ogórki, grzybki oraz paprykę pokroić w małą kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Serek przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone warzywa i zieleninę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody lekko podgrzewać chwilę na wolnym ogniu do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać do serka i wymieszać. Masę z serka i warzyw posmarować na na jednej połowie rolady szynkowej i ciasno zawijać wzdłuż dłuższego boku. Następnie zawinąć roladę w folię spożywczą.
Roladę z szynki konserwowej wstawić na 3 godziny do lodówki lub całą noc. Przed podaniem kroić na plastry (można ukośnie) o grubości 2 cm. Roladki z szynki konserwowej podawać schłodzone na półmisku na święta i przyjęcia jako przystawkę zimną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo fajny pomysł, pewnie pyszne 🙂
Potwierdzam, że pyszne 😉
I przekąska gotowa 😉
Dokładnie 🙂
Świetny i bardzo apetyczny pomysł 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
Obłędnie wyglądają te roladki 🙂
Dziękuję 🙂
Świetny pomysł, bardzo eleganckie 🙂
Dziękuję 🙂
Smakowite roladki 🙂