Domowy cukier waniliowy


Domowy cukier waniliowy

Aromatyczny, doskonały do ciast, deserów, kawy czy kakao. Domowy cukier waniliowy jest niezastąpiony w kuchni. Cudownie pachnie i zawiera przede wszystkim naturalną wanilię, która oprócz szafranu i kardamonu należy do najdroższych przypraw świata.

Wanilia jest niedojrzałym owocem storczyka. Swój cudowny aromat uzyskuje dopiero w procesie fermentacji. Wanilia jest uznawana za afrodyzjak. Korzystnie wpływa zwłaszcza na męskie libido, niwelując problemy z erekcją. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, rozkurczowe i wzmacniające serce. Słodki zapach wanilii działa odprężająco i łagodzi stres.

Niestety w sklepach króluje tani cukier wanilinowy. Wanilina to jeden ze składników zapachowych wanilii. Otrzymuje się ją syntetycznie w procesie rozkładu ligniny. Wanilina u osób wrażliwych może wywoływać m in. egzemę, zapalenie kontaktowe skóry czy też zmiany w pigmentacji skóry. Ten zwykły cukier wanilinowy w smaku jest lekko gorzkawy. Nie powinno się przesadzać z jego ilością w potrawach. Cukier waniliowy ma natomiast przyjemny słodkawy aromat.

Cukier z prawdziwą wanilią jest obecnie dostępny w sklepach, choć jest on wyraźnie droższy od klasycznego cukru wanilinowego. Moim zdaniem domowy cukier z wanilią wychodzi korzystnie cenowo, pomimo kosztu laski wanilii (około 10-12 zł).  Przy użyciu 1 strąka wanilii mamy cały słoik (u mnie 1,5 szklanki) prawdziwego cukru waniliowego, nie zaś jego malutkie opakowanie 20 czy 30 g.

Zrobienie domowego cukru z prawdziwą wanilią jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać dowolny cukier (może być zarówno biały, jak i trzcinowy)  z wydrążoną laską wanilii. Aby aromat był bardziej wyrazisty, pustą laskę warto pociąć na mniejsze kawałki i zakopać w słoiku z cukrem. Domowy cukier waniliowy nadaje się do spożycia w zasadzie już po 1 tygodniu, choć idealny będzie po 14 dniach. Im dłużej cukier będzie stał w słoiku z dodatkiem wanilii, tym aromat będzie ładniejszy i bardziej intensywny.

(1 średniej wielkości słoik)

Składniki:

– 1 ½ szklanki dowolnego cukru np. biały, trzcinowy

– 1 laska wanilii

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Do czystego wyparzonego wcześniej słoika wsypać cukier. Odciąć końcówki laski wanilii, następnie rozciąć wzdłuż i wydrążyć nożem miąższ. Wymieszać dokładnie z cukrem. Pustą laskę wanilii pociąć na mniejsze kawałki i włożyć do cukru. Słoik szczelnie zamknąć i postawić w suchym i ciemnym miejscu np. w szafce na co najmniej 1 tydzień a najlepiej 2 tygodnie. Zawartość słoika domowego cukru waniliowego można uzupełniać, dosypując co pewien czas porcję cukru i w razie potrzeby dokładając kolejną laskę wanilii.

Domowy cukier waniliowy dodawać zarówno do ciast, ciasteczek, deserów, puddingu, lodów, twarożku do naleśników a także do kawy, likierów, mleka, gorącej czekolady czy kakao.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Roladki z szynki konserwowej
Nastepny Babka budyniowa ze śmietaną kremówką

6 komentarzy

  1. Ervisha
    21 marca 2018
    Odpowiedz

    Jedynie potrzeba chęci aby mieć naturalny produkt ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 marca 2018
      Odpowiedz

      Dokładnie :-) Domowy cukier waniliowy jest nieporównywalnie smaczniejszy od zwykłego wanilinowego ze sklepu.

  2. Malwina
    22 marca 2018
    Odpowiedz

    Domowy najlepszy :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 marca 2018
      Odpowiedz

      Zgadzam się :) Jest o wiele smaczniejszy od tego kupnego cukru wanilinowego :-)

  3. Zuzanna Bucze
    22 marca 2018
    Odpowiedz

    Bardzo podoba mi się ten przepis ponieważ uwielbiam zdrowe alternatywy dla tych ze sklepu

    • Helen G.
      Helen G.
      22 marca 2018
      Odpowiedz

      Ja również :) Miło mi :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *