Płatki jaglane


Płatki jaglane

Są ciekawą alternatywą dla płatków owsianych, ryżowych czy kukurydzianych. Płatki jaglane to zdrowy i pożywny posiłek. Nie zawierają glutenu. Nie sądziłam, że są w ogóle w sprzedaży. Dotąd często jadałam kaszę jaglaną z jogurtem i owocami. Płatki jaglane są szybsze w przyrządzeniu, co nie oznacza, że kasza poszła w odstawkę. Sięgam po nią zamiennie, kiedy mam więcej czasu na przygotowanie śniadania.

Płatki jaglane lubię gotowane na mleku. Mleko krowie możecie zastąpić migdałowym, sojowym, bądź kokosowym. Wybór owoców zależy od osobistych preferencji. Mogą to być maliny, borówki, truskawki, banany, gruszki czy jabłka. Mnie bardzo ostatnio smakuje połączenie kiwi z granatem. Zachęcam do spróbowania :-) Możecie także dodać garść rodzynek czy kilka suszonych śliwek, namoczonych wcześniej chwilę we wrzątku.

(1 porcja)

Składniki:

– 3 czubate łyżki płatków jaglanych (lub więcej, wedle uznania)

– 1 szklanka mleka

– szczypta soli

– ulubione owoce (u mnie 1 kiwi i nieduży granat)

– orzechy (u mnie nerkowce)

– szczypta cynamonu

– 1 łyżeczka miodu/ksylitolu/syropu klonowego lub stewii

Jak ugotować płatki jaglane?

Płatki zalać zimnym mlekiem, dodać szczyptę soli. Gotować wedle zaleceń producenta ok. 3-5 minut, często mieszając, aż rozmiękną i zgęstnieją. Dodać cynamon. Przełożyć płatki do miseczki, udekorować owocami i orzechami. Można wedle uznania posłodzić miodem (powinny być wówczas przestudzone), ksylitolem, stewią bądź syropem klonowym. Smaczne są również bez dodatku cukru. Płatki jaglane spożywać na śniadanie, jako przekąskę lub na kolację.

Smacznego!

Sprawdzone płatki jaglane BIO kupisz tutaj.

 

Helen G.


Galeria zdjęć

platki-jaglane3platki-jaglane2platki-jaglane1platki-jaglane
loading...
Poprzedni Leczo z kiełbasą
Nastepny Pomocnik w kuchni, Krajalnica Finecut Fissler

4 komentarze

  1. agata
    13 października 2015
    Odpowiedz

    Teraz nabrałam ochoty na kiwi :D

  2. Marzena T (Mania)
    14 października 2015
    Odpowiedz

    Płatków jeszcze nie jadłam, kaszę tak i średnio ją polubiłam. Mam ochotę na takie zdrowe i pyszne śniadanko :D

  3. Łukasz
    17 października 2015
    Odpowiedz

    Kiwi mi tutaj kompletnie nie pasuje :-P.

  4. Sosna
    24 października 2015
    Odpowiedz

    Pycha! :>

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *