Kasza jaglana z jogurtem i owocami


Kaszę jaglaną odkryłam stosunkowo niedawno, choć z początku nie smakowała mi tak bardzo, jak obecnie. Nauczyłam się ją właściwie przyrządzać. Nieodpowiednio ugotowana ma smak goryczki. Aby temu zapobiec przed ugotowaniem należy opłukać ją na sitku pod bieżącą wodą (niektórzy zalecają zalewać ją wrzątkiem). Większość producentów kaszy jaglanej zaleca, aby gotować ją na małym ogniu przez ok. 20-25 minut, moim zdaniem to stanowczo za długo, bo wówczas kasza całkowicie przywiera do garnka i robi się z niej papka. Gotowałam ją wielokrotnie i w moim odczuciu wystarczy  w zupełności 10-15 minut. Ale oczywiście można gotować ją dłużej, jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę.

Kasza jaglana jako jedna z niewielu kasz oprócz gryczanej jest zasadotwórcza. Jest bogata w krzemionkę, witaminy z grupy B, minerały i lecytynę. W dodatku jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Posiada właściwości lekko ocieplające organizm. Polecana jest zwłaszcza jesienią i zimą. Dobrze smakuje zarówno jako dodatek do gulaszu mięsnego, jak i w wersji na słodko z owocami czy bakaliami.

Poniżej moja skromna propozycja na dobry początek dnia, bądź jego zakończenie (często jadam taką jaglankę właśnie na kolację :-) ) Nie sugerujcie się niewielką ilością kaszy, jaką podałam (to moja porcja), można dać oczywiście więcej kaszy wedle indywidualnych potrzeb. Zachęcam do spróbowania jaglanki ;-) Wszystkich zainteresowanych kaszą jaglaną odsyłam tutaj.

 (1 porcja)

Składniki:

– 3 łyżki kaszy jaglanej (lub więcej według uznania)

– 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

– 1 łyżka rodzynek

– 1 nieduży banan, 1 brzoskwinia – lub inne owoce

– garść ziaren słonecznika i migdałów

– szczypta soli

– 1 łyżeczka miodu

– 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)

– szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą (kasza straci nadmiar pyłu i charakterystyczny smak goryczki) i zalać wodą tak, by sięgała ok. 1 cm ponad kaszę. Dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę i będzie miękka.  Rodzynki zalać na chwilę niewielką ilością wrzątku. W ten sposób wypłukamy zbędny dwutlenek siarki. Odcedzić. Banana pokroić w plastry, brzoskwinię lub nektarynkę w nieduże kawałki. Ugotowaną kaszą wymieszać z jogurtem, dodać rodzynki i masło. Udekorować owocami i bakaliami. Posłodzić miodem. Spożywać od razu, zarówno na śniadanie jak i na kolację.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kasza-jaglana-z-jogurtem-i-owocamikasza-jaglana-z-jogurtem-i-owocami2
loading...
loading...
Poprzedni Makaron z boczkiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Nastepny Sos tatarski

8 komentarzy

  1. Elisabeth Brzeski
    30 lipca 2014
    Odpowiedz

    Dzis tez wlasnie ja zjadlam , ale tylko z jogurtem…bez owocow. Masz racje Helen, nie potrzeba tak dlugo jej gotowac. Ja gotuje ok.10 min. a potem pod przykryciem jeszcze pare minutek stoi na wylaczonym piecu. Mamy takie same upodobania:):) Prawda, ze smakuje wysmienicie!! Pozdrawiam:):)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 lipca 2014
      Odpowiedz

      Dokładnie:)Jest naprawdę pyszna i co najważniejsze – zdrowa:)Pozdrawiam:)

  2. Marzena
    2 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis zwłaszcza dla kogoś kto stosuje dietę bezglutenową

    • Helen G.
      Helen G.
      2 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Tak to prawda, jak co ostatnio staram się mocno ograniczyć gluten w diecie. Przestałam jeść pieczywo.

  3. Marta
    5 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Przyznam, że kasza jaglana niezbyt często gości na moim stole, ale tak ją zachwalasz, że będę musiała wykorzystać Twój przepis i odkryć ją na nowo. Dzięki za przepis.

    • Helen G.
      Helen G.
      5 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Bo to trochę zapomniana kasza. W moim rodzinnym domu w ogóle się jej nie jadło, sama ją niedawno odkryłam. Z początku średnio mi smakowała, a teraz ją wprost uwielbiam:)

  4. Ellie
    6 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Dzięki wielkie! Zrobiłam właśnie, przepyszne! Zapakowałam na jutro i zjem jako drugie śniadanie w pracy. Staram się zdrowo odżywiać i szukam takich pomysłowych (szybkich i prostych) przepisów.
    Jeszcze raz dzięki.

    • Helen G.
      Helen G.
      6 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Fajnie, że danie Ci posmakowało. Kaszę jaglaną jadam regularnie na zmianę z owsianką z kakao :) Pozdrawiam.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *