Makaron z boczkiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi


Makaron z boczkiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Prosto i smacznie. Bardzo lubię połączenie makaronu i boczku w towarzystwie warzyw. Zwieńczeniem potrawy jest częściowo rozpuszczony oraz pokruszony do dekoracji ser pleśniowy Lazur, który doskonale komponuje się ze słodyczą pomidorków koktajlowych. Danie proste, nie wyszukane ale za to pyszne w smaku. Mąż, który nie przepada za makaronami, pochwalił smak potrawy :-) Makaron z boczkiem ,cukinią i pomidorkami koktajlowymi to dobra propozycją zarówno na obiad, jaki i kolację „we dwoje” w towarzystwie lampki dobrego czerwonego wina:)

(Dla 2 osób)

Składniki:

– ok.200g makaronu penne (rurki)

– 20 dag wędzonego boczku parzonego

– 1 średnia cukinia

– 80 g sera pleśniowego Lazur

– pomidorki koktajlowe Tęcza Smaku

– 1 cebula

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 2 ząbki czosnku

– zioła prowansalskie

– sól, pieprz

Jak zrobić makaron z boczkiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi?

Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni, następnie dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Jeśli mamy boczek wędzony surowy, wpierw należy go obgotować kilka minut we wrzątku i dopiero podsmażać na patelni. Dodać cukinię pokrojoną w pół-plasterki i smażyć, aż zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy (zostawić trochę do dekoracji) oraz natkę i zestawić patelnię z ognia. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Makaron udekorować przekrojonym na pół pomidorkami koktajlowymi. Podawać gorący.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

makaron-z-boczkiem-cukinia-i-pomidorkami-koktajlowymimakaron-z-boczkiem-cukinia-i-pomidorkami-koktajlowymi2makaron-z-boczkiem-cukinia-i-pomidorkami-koktajlowymi1
loading...
Poprzedni Sałata z rzodkiewką
Nastepny Kasza jaglana z jogurtem i owocami

5 komentarzy

  1. Edyta
    23 lipca 2014
    Odpowiedz

    Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 lipca 2014
      Odpowiedz

      Polecam, przepis jest bardzo prosty:)

  2. Maria
    23 lipca 2014
    Odpowiedz

    Danie wygląda przepysznie. Nie miałam inspiracji co zrobić dziś na obiad. Lecę do sklepu i zabieram się za gotowanie.

  3. Sosna
    26 lipca 2014
    Odpowiedz

    Hmm, to brzmi kusząco :)

  4. Urszula
    29 lipca 2014
    Odpowiedz

    Na takie danie zawsze znajdzie się amator, bo proste i smaczne :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *