Placki z kaszy manny i jabłek


Kaszę manną chyba większość osób kojarzy z dzieciństwem. Pamiętam, jak podawano ją w przedszkolu polaną najczęściej syropem owocowym lub kleksem dżemu. Nic dziwnego, że zaleca się ją dzieciom, jak również osobom starszym, ponieważ jest lekkostrawna, bogata w składniki odżywcze. Moje propozycja na świetne danie z wykorzystanie kaszy manny, która ucieszy nie tylko dzieci ale i dorosłych to pyszne placki z dodatkiem jabłek i z nutą cynamonu. Stosunkowo szybko się je robi. Jeśli ciasto jest za rzadkie np. z powodu soczystych jabłek, można dodać jeszcze mąki.  Zachęcam do spróbowania :)

(16 sztuk)

Składniki:

– 6 pełnych łyżek kaszy manny

– 2 szklanki mleka

– 1 łyżeczka masła

– ok. 5  pełnych łyżek mąki pszennej (w zależności od gatunku kaszy i jak bardzo soczyste są jabłka)

– 2 jabłka

– 1 jajko

– 3 łyżki cukru

– kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

– cynamon

Mleko zagotować z cukrem i szczyptą soli. Dodać kilka kropli esencji waniliowej lub ewentualnie 1 opakowanie cukru waniliowego. Na gotujące się mleko wsypać kaszę gotować chwilę aż wyraźnie zgęstnieje, dodać łyżeczkę masła, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kaszy wraz jajkiem i mąką. Dokładnie wymieszać masę. Na koniec dodać cynamonu wedle uznania. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron na niezbyt dużym ogniu. Podawać placki polane miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placki-z-kaszy-manny-i-jablek4placki-z-kaszy-manny-i-jablek1placki-z-kaszy-manny-i-jablek
loading...
Poprzedni kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Nastepny Ciasto japońskie – czyli pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami

13 komentarzy

  1. Brzeski
    22 stycznia 2015
    Odpowiedz

    To musi na pewno bardzo smakowac, uwilbiam manne i jablka, wiec to polaczenie, jest z pewnoscia udane!!

    Dziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie, Helen :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Też wydaje mi się, że kasza manna i jabłka to dobre połączenie, dobrze by pasował też np. banan :-)

  2. Alicja
    22 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Przepadam za placuszkami w typie tych, które prezentujesz, więc na pewno przepis sprawdzę. Najpewniej jutro będę się nimi zajadać:)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że placki będą Ci smakować:-)

  3. foodmania
    22 stycznia 2015
    Odpowiedz

    musiały być delikatne w smaku :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Tak, są delikatne w smaku i do tego bardzo smaczne :)

  4. Urszula
    19 marca 2015
    Odpowiedz

    Dawno nie jadłam takich placuszków, chętnie przygarnęłabym taki talerzyk…

    • Karola
      25 lipca 2015
      Odpowiedz

      A czy mogę zrobić bez jabłek i mąki? Wyjdzie mi coś?

      • Helen G.
        Helen G.
        25 lipca 2015
        Odpowiedz

        Bez dodatku mąki obawiam się, że placki się nie usmażą. Ale próbuj :-)

  5. Ania
    19 lutego 2016
    Odpowiedz

    Szybkie, delikatne, mięciutkie po prostu pyszne.

    • Helen G.
      Helen G.
      19 lutego 2016
      Odpowiedz

      Też tak uważam:-)

  6. Dorota
    1 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Już robiłam i faktycznie są delikatne. My jedliśmy z jogurtem naturalnym, bo wyszły bardzo słodkie. Jabłka były słodkie. Następnym razem dam kwaśne jabłka albo dodam mniej cukru lub trochę cytryny. dziękuję za przepis i życzę smacznego:-)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Tak pewnie dużo zależy od słodkości jabłek. jeśli są bardzo słodkie to wtedy można ograniczyć cukier :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *