kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym


Bardzo lubię mięso z kremowym sosem, z nutą grzybową. Dziś użyłam pieczarek, choć dobrze też sprawdzą się inne grzyby np. kurki czy borowiki. Od biedy można użyć także grzybów suszonych, tylko należy je wcześniej zalać wrzątkiem i namoczyć przed 20 minut. Przetestowałam kilka przepisów na sos śmietanowy i najsmaczniejszy i najbardziej kremowy jest ten na bazie śmietanki 30%. Potrawa jest łatwa i szybka w wykonaniu, bardzo smaczna i sycąca. Najsmaczniejsza jest chyba z ryżem. Jako surówkę podałam tę z kapusty pekińskiej, pora i ogórka. Polecam:)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 50-60 dag)

– 1 duża cebula

– 40 dag pieczarek

– 2 łyżki masła

–  1 op. śmietanki 30% (ok. 400 ml)

– gałka muszkatołowa

– natka pietruszki

– sól, pieprz

Marynata do mięsa (można ją pominąć ale podnosi smak mięsa:))

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka octu balsamicznego

– ok. ½ łyżeczki soli, pieprz

– 2 łyżki oleju

– 1 pełna łyżeczka curry

– 1/3 łyżeczki mielonej kolendry

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Kurczaka umyć, osuszyć pokroić w dużą kostkę. Z podanych składników przygotować marynatę i dokładnie wymieszać z mięsem. Odstawić na 15-30 minut do lodówki. Jeśli nie mamy czasu można je do razu podsmażyć.

Cebulę drobno posiekać, pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na maśle najpierw zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Smażyć aż puszczą sok. Posolić. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka i wlać śmietankę. Dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.  Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki (użyłam suszonej). Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko, makaronem albo ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kurczak-w-sosie-smietanowo-pieczarkowym1kurczak-w-sosie-smietanowo-pieczarkowym2kurczak-w-sosie-smietanowo-pieczarkowym
loading...
loading...
Poprzedni Pasta z kaszy jaglanej, awokado i suszonych pomidorów
Nastepny Placki z kaszy manny i jabłek

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *