Placuszki owsiane z bananem


Placuszki owsiane z bananem

Idealne zarówno na śniadanie, kolację czy lekki obiad. Placuszki owsiane z bananem są smaczną wegetariańską potrawą. Stosunkowo szybko się je przyrządza, nie licząc oczekiwania 30 minut, aż płatki zmiękną od mleka. Płatki owsiane uwielbiam pod każdą postacią, zwłaszcza owsiankę z nasionami chia. Banany dobrze się nimi komponują, mogą być też ewentualnie starte na tarce jabłka. Polecam również podobne danie placki z kaszy manny i jabłek.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 1 szklanka płatków owsianych (u mnie górskie)

– 1 szklanka mleka

– ½ szklanki mąki

– 1 jajko

– 2 banany

– ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

– 1-2 łyżeczki cukru waniliowego

–  cynamon wedle uznania

Jak zrobić placuszki owsiane z bananem?

Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem, przykryć spodeczkiem i odstawić na 30 minut, aż zmiękną i wchłoną mleko. Banany, jeśli są miękkie ugnieść widelcem lub zetrzeć na tarce. Wymieszać z namoczonymi płatkami. Dodać mąkę przesianą z sodą/proszkiem. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier waniliowy i cynamon wedle uznania.  Smażyć placuszki na średnim ogniu na złoto z obu stron. Placuszki owsiane z bananem podawać posypane cukrem pudrem. Dobrze smakują również polane syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placuszki-owsiane-z-bananami2placuszki-owsiane-z-bananami1
loading...
Poprzedni Francuski chleb Saveur
Nastepny Kurczak z kostką Knorr

9 komentarzy

  1. Milena
    19 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Też uwielbiam płatki owsiane, w każdej postaci: owsianka, ciasteczka, placki lub po prostu zalane mlekiem albo jogurtem :)
    Placuszki wyglądają przepysznie! :)

    Pozdrawiam:)

  2. Kamila
    25 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Znam ten przepis w nieco innej formie i wszystkim amatorom płatków owsianych z czystym sumieniem mogę go polecić. Super rozwiązanie dla wszystkich, którzy są na diecie.

  3. Urszula
    30 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Podałaś swoje placuszki tak apetycznie, że aż się chce wyciągnąć rękę po nie….

  4. Natalia
    31 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Wyglądają bosko, dzięki za przepis, ja też uwielbiam płatki owsiane :)

  5. Urszula
    15 listopada 2014
    Odpowiedz

    Robiłam z maki owsianej, ale ten pomysł tez mi sie podoba, pozdrawiam :)

  6. Tęczowy Kot
    27 lutego 2015
    Odpowiedz

    Robiłam wczoraj te placuszki i wyszły pyszne! Jedyny problem jaki miałam to były dosyć miękkie i ciężko się je przewracało na drugą stronę bez deformowania :( Może dałam czegoś za mało/za dużo.

    I zrobiłam z małą modyfikacją – zamiast mlekiem zalałam płatki kakaem – wyszło super! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 lutego 2015
      Odpowiedz

      W razie gdy ciasto jest za rzadkie i placki ciężko się przewraca, warto dodać nieco mąki :) Super pomysł z tym kakaem, ciekawe jak smakują, pewnie pysznie :)

  7. Monika
    24 września 2016
    Odpowiedz

    Witam, właśnue robię placuszki z Twojego przepisu. Już jednego capnełam. Dodalam do nich jeszcze tarte jabłko i kilka rodzynek i deczko zapachu migdałowego. Są wspaniałe!!!! :)). Dziękuję za przepis :)) Pozdrawiam :))

    • Helen G.
      Helen G.
      24 września 2016
      Odpowiedz

      Miło mi, że przepis okazał się trafiony:) Pozdrawiam*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *