Placuszki owsiane z bananami


DSCN5984

Płatki owsiane to ja wprost uwielbiam pod każdą postacią! Już dawno chodziły za mną takie placuszki owsiane. Myślałam tylko jaki owoc do nich dodać. Wybór padł na ukochane banany, choć myślę, że będą dobrze smakować również z jabłkami. Placuszki stosunkowo szybko się przyrządza, nie licząc oczekiwania 30 minut, aż płatki zmiękną od mleka. Mogą być podawane zarówno na śniadanie, jak i na kolacje, a nawet na lekki obiad. Są pyszne i pożywne. Serdecznie zachęcam do spróbowania :-)

DSCN5984

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 1 szklanka płatków owsianych (używam górskie)

– 1 szklanka mleka

– ½ szklanki mąki

– 1 jajko

– 2 banany

– 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

– 1-2 łyżeczki cukru waniliowego

–  cynamon wedle uznania

 

Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem, przykryć spodeczkiem i odstawić na 30 minut, aż zmiękną i wchłoną mleko. Banany, jeśli są miękkie ugnieść widelcem lub zetrzeć na tarce. Wymieszać z namoczonymi płatkami. Dodać mąkę przesianą z sodą/proszkiem. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier waniliowy i cynamon wedle uznania.  Smażyć placuszki na średnim ogniu na złoto z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Dobrze smakują również polane syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN5995DSCN5976

 

Poprzedni Francuski chleb Saveur
Nastepny Soczysty i aromatyczny kurczak z kostką rosołową Knorr

9 komentarzy

  1. Milena
    19 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Też uwielbiam płatki owsiane, w każdej postaci: owsianka, ciasteczka, placki lub po prostu zalane mlekiem albo jogurtem :)
    Placuszki wyglądają przepysznie! :)

    Pozdrawiam:)

  2. Kamila
    25 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Znam ten przepis w nieco innej formie i wszystkim amatorom płatków owsianych z czystym sumieniem mogę go polecić. Super rozwiązanie dla wszystkich, którzy są na diecie.

  3. Urszula
    30 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Podałaś swoje placuszki tak apetycznie, że aż się chce wyciągnąć rękę po nie….

  4. Natalia
    31 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Wyglądają bosko, dzięki za przepis, ja też uwielbiam płatki owsiane :)

  5. Urszula
    15 listopada 2014
    Odpowiedz

    Robiłam z maki owsianej, ale ten pomysł tez mi sie podoba, pozdrawiam :)

  6. Tęczowy Kot
    27 lutego 2015
    Odpowiedz

    Robiłam wczoraj te placuszki i wyszły pyszne! Jedyny problem jaki miałam to były dosyć miękkie i ciężko się je przewracało na drugą stronę bez deformowania :( Może dałam czegoś za mało/za dużo.

    I zrobiłam z małą modyfikacją – zamiast mlekiem zalałam płatki kakaem – wyszło super! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 lutego 2015
      Odpowiedz

      W razie gdy ciasto jest za rzadkie i placki ciężko się przewraca, warto dodać nieco mąki :) Super pomysł z tym kakaem, ciekawe jak smakują, pewnie pysznie :)

  7. Monika
    24 września 2016
    Odpowiedz

    Witam, właśnue robię placuszki z Twojego przepisu. Już jednego capnełam. Dodalam do nich jeszcze tarte jabłko i kilka rodzynek i deczko zapachu migdałowego. Są wspaniałe!!!! :)). Dziękuję za przepis :)) Pozdrawiam :))

    • Helen G.
      Helen G.
      24 września 2016
      Odpowiedz

      Miło mi, że przepis okazał się trafiony:) Pozdrawiam*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *