Pieczone ziemniaki


Pieczone ziemniaki

Mięciutkie, przypieczone, chrupiące, z bukietem przypraw. Zawsze fascynowały mnie pieczone ziemniaki w restauracjach. Postanowiłam mieć więc tawernę we własnym domu i samodzielnie upiec ziemniaki z dodatkiem przypraw. Mąż był wniebowzięty! Potrawa banalna w przygotowaniu. Pieczone ziemniaki stanowią świetny dodatek do mięs czy ryb, aczkolwiek mogą być spożywane również solo. Polecam zwłaszcza z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku. Po prostu palce lizać! :-) Spróbujcie również innych moich przepisów z ziemniakami w roli głównej:

ziemniaki smażone z boczkiem

ziemniaki zapiekane pod beszamelem

ziemniaki zapiekane z boczkiem

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 1-1 ½  łyżeczki soli (daję 1 łyżeczkę)

– 1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ¾ łyżeczki rozmarynu

– ½ łyżeczki tymianku (opcjonalnie)

– 3 łyżki oleju

Sos czosnkowy:

– kubeczek gęstego jogurtu

– 1 łyżka majonezu

– 2-3 ząbki czosnku

– koperek świeży bądź suszony

– 2-3 krople soku z cytryny

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól, czarny pieprz

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Nie obierać ze skórki. Przekroić każdy na pół, następnie każdą połówkę na niezbyt grube trójkąty czy plastry (ósemki). Ziemniaki można obgotować przez 5 minut w osolonym wrzątku lub piec surowe. Moim zdaniem surowe są smaczniejsze, są potem bardziej kruche i przypieczone ale można spróbować obie wersje.

W miseczce wymieszać olej z solą i papryką. Ziemniaki przełożyć do brytfanny i polać marynatą. Dokładnie wymieszać. Wierzch posypać rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut, aż będą chrupiące i złote. W połowie pieczenia przemieszać drewnianą łopatką, aby się równomiernie upiekły.

Sos czosnkowy: W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Pieczone ziemniaki podawać z sosem, również jako dodatek do mięs czy ryb.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pieczone-ziemniakipieczone-ziemniaki3pieczone-ziemniaki2pieczone-ziemniaki1
loading...
Poprzedni Pomocnik w kuchni, Krajalnica Finecut Fissler
Nastepny Grog

7 komentarzy

  1. Cyanna
    27 października 2015
    Odpowiedz

    Często robię takie ziemniaki. Uwielbiamy je, zwłaszcza z sosem czosnkowym. Świetne są również do mięs z grilla. Narobiłaś mi na nie ochoty :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2015
      Odpowiedz

      Ja planuję znów upiec takie ziemniaczki na weekend do jakiegoś pieczonego mięska ;-)

  2. brz
    27 października 2015
    Odpowiedz

    Mnie rowniez narobilas ochoty, choc jadalam podobne przed kilkoma dniami, lecz kupne. Nie chce wiecej jadac kupnych, bo samemu zrobine smakuje lepiej i sa o niebo zdrowsze!!

    Dzieki Helen za super przeis iserdecznie Cie pozdrawiam:)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2015
      Odpowiedz

      Kupne to nie to samo, co domowe. Polecam wypróbować mój przepis! Również pozdrawiam :)

  3. Beti
    27 października 2015
    Odpowiedz

    Przygotowuję identycznie i naprawdę nie ma nic lepszego niż DOMOWE pieczone ziemniaki:)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2015
      Odpowiedz

      Zgadzam się, pyszne są :-)

  4. Królowa Karo
    30 października 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie ziemniaczki i często je robię.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *