Pieczone ziemniaki


Zawsze fascynowały mnie pieczone ziemniaki w restauracji. Postanowiłam mieć więc restaurację we własnym domu i upiec je samodzielnie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mąż był wniebowzięty! Potrawa zresztą nie jest skomplikowana. Pieczone ziemniaki stanowią świetny dodatek do mięs czy ryb, aczkolwiek mogą być spożywane również solo. Polecam z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku. Po prostu palce lizać! :-)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 1-1 ½  łyżeczki soli (daję 1 łyżeczkę)

– 1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ¾ łyżeczki rozmarynu

– 1/2 łyżeczki tymianku (opcjonalnie)

– 3 łyżki oleju

Sos czosnkowy:

– kubeczek gęstego jogurtu

– 1 łyżka majonezu

– 2-3 ząbki czosnku

– koperek świeży bądź suszony

– 2-3 krople soku z cytryny

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól, czarny pieprz

Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Nie obierać ze skórki. Przekroić każdy na pół, następnie każdą połówkę na niezbyt grube trójkąty czy plastry (ósemki). Ziemniaki można obgotować przez 5 minut w osolonym wrzątku lub piec surowe. Moim zdaniem surowe są smaczniejsze, są potem bardziej kruche i przypieczone ale można spróbować obie wersje. W miseczce wymieszać olej z solą i papryką. Ziemniaki przełożyć do brytfanny i polać marynatą. Dokładnie wymieszać. Wierzch posypać rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut, aż będą chrupiące i złote. W połowie pieczenia przemieszać drewnianą łopatką, aby się równomiernie upiekły.

Sos czosnkowy: W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Ziemniaki podawać z sosem, również jako dodatek do mięs czy ryb.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pieczone-ziemniakipieczone-ziemniaki3pieczone-ziemniaki2pieczone-ziemniaki1
loading...
loading...
Poprzedni Super pomocnik w kuchni, czyli Krajalnica Finecut Fissler
Nastepny Grog

7 komentarzy

  1. Cyanna
    27 października 2015
    Odpowiedz

    Często robię takie ziemniaki. Uwielbiamy je, zwłaszcza z sosem czosnkowym. Świetne są również do mięs z grilla. Narobiłaś mi na nie ochoty :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2015
      Odpowiedz

      Ja planuję znów upiec takie ziemniaczki na weekend do jakiegoś pieczonego mięska ;-)

  2. brz
    27 października 2015
    Odpowiedz

    Mnie rowniez narobilas ochoty, choc jadalam podobne przed kilkoma dniami, lecz kupne. Nie chce wiecej jadac kupnych, bo samemu zrobine smakuje lepiej i sa o niebo zdrowsze!!

    Dzieki Helen za super przeis iserdecznie Cie pozdrawiam:)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2015
      Odpowiedz

      Kupne to nie to samo, co domowe. Polecam wypróbować mój przepis! Również pozdrawiam :)

  3. Beti
    27 października 2015
    Odpowiedz

    Przygotowuję identycznie i naprawdę nie ma nic lepszego niż DOMOWE pieczone ziemniaki:)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2015
      Odpowiedz

      Zgadzam się, pyszne są :-)

  4. Królowa Karo
    30 października 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie ziemniaczki i często je robię.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *