Pieczone ziemniaki


Pieczone ziemniaki

Mięciutkie, przypieczone, chrupiące, z bukietem przypraw. Zawsze fascynowały mnie pieczone ziemniaki w restauracjach. Postanowiłam mieć więc tawernę we własnym domu i samodzielnie upiec ziemniaki z dodatkiem przypraw. Mąż był wniebowzięty! Potrawa banalna w przygotowaniu.

Ziemniaki pieczone z piekarnika stanowią świetny dodatek do mięs czy ryb, aczkolwiek mogą być spożywane również solo. Polecam zwłaszcza z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku. Po prostu palce lizać! :-)

Serdecznie polecam wam również:

ziemniaki zapiekane pod beszamelem

ziemniaki zapiekane z boczkiem.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 1 płaska łyżeczka soli

– 1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ¾ łyżeczki rozmarynu

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki tymianku (opcjonalnie)

– 3 łyżki oleju

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Nie obierać ze skórki. Przekroić każdy na pół, następnie każdą połówkę na niezbyt grube trójkąty czy plastry (ósemki). Ziemniaki można obgotować przez 5 minut w osolonym wrzątku lub piec surowe. Moim zdaniem surowe są smaczniejsze, są potem bardziej kruche i przypieczone ale można spróbować obie wersje.

W miseczce wymieszać olej z solą i papryką. Ziemniaki przełożyć do brytfanny i polać marynatą.  Posypać rozmarynem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać. Ziemniaki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (polecam funkcję grill) przez 30 minut, aż będą chrupiące i złote. W połowie pieczenia przemieszać drewnianą łopatką, aby się równomiernie upiekły. Ziemniaki pieczone podawać jako dodatek do mięs czy ryb albo solo z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

pieczone-ziemniaki2
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Pomocnik w kuchni, Krajalnica Finecut Fissler
Nastepny Grog

7 komentarzy

  1. Avatar
    Cyanna
    27 października 2015
    Odpowiedz

    Często robię takie ziemniaki. Uwielbiamy je, zwłaszcza z sosem czosnkowym. Świetne są również do mięs z grilla. Narobiłaś mi na nie ochoty :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2015
      Odpowiedz

      Ja planuję znów upiec takie ziemniaczki na weekend do jakiegoś pieczonego mięska ;-)

  2. Avatar
    brz
    27 października 2015
    Odpowiedz

    Mnie rowniez narobilas ochoty, choc jadalam podobne przed kilkoma dniami, lecz kupne. Nie chce wiecej jadac kupnych, bo samemu zrobine smakuje lepiej i sa o niebo zdrowsze!!

    Dzieki Helen za super przeis iserdecznie Cie pozdrawiam:)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2015
      Odpowiedz

      Kupne to nie to samo, co domowe. Polecam wypróbować mój przepis! Również pozdrawiam :)

  3. Avatar
    Beti
    27 października 2015
    Odpowiedz

    Przygotowuję identycznie i naprawdę nie ma nic lepszego niż DOMOWE pieczone ziemniaki:)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2015
      Odpowiedz

      Zgadzam się, pyszne są :-)

  4. Avatar
    Królowa Karo
    30 października 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie ziemniaczki i często je robię.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *