Potrawy kryzysoweWegetariańskie

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Przypieczone i chrupiące. Zawsze fascynowały mnie pieczone ziemniaki w restauracjach. Postanowiłam mieć więc tawernę we własnym domu i samodzielnie upiec ziemniaki z dodatkiem przypraw. Mąż był wniebowzięty! Potrawa banalna w przygotowaniu, do tego tania.

Ziemniaki pieczone z piekarnika stanowią świetny dodatek do mięs czy ryb, aczkolwiek mogą być spożywane również solo. Polecam zwłaszcza z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku. Po prostu palce lizać! :-)

Zobacz także → ziemniaki zapiekane pod beszamelem.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 1 płaska łyżeczka soli

– 1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ¾ łyżeczki rozmarynu

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki tymianku (opcjonalnie)

– 3 łyżki oleju

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Nie obierać ze skórki. Przekroić każdy na pół, następnie każdą połówkę na niezbyt grube trójkąty czy plastry (ósemki). Ziemniaki można obgotować przez 5 minut w osolonym wrzątku lub piec surowe. Moim zdaniem surowe są smaczniejsze, są potem bardziej kruche i przypieczone ale można spróbować obie wersje.

W miseczce wymieszać olej z solą i papryką. Ziemniaki przełożyć do brytfanny i polać marynatą.  Posypać rozmarynem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.

Ziemniaki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (polecam funkcję grill) przez 30 minut, aż będą chrupiące i złote. W połowie pieczenia przemieszać drewnianą łopatką, aby się równomiernie upiekły. Ziemniaki pieczone podawać jako dodatek do mięs czy ryb albo solo z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pieczone ziemniaki
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

  1. Często robię takie ziemniaki. Uwielbiamy je, zwłaszcza z sosem czosnkowym. Świetne są również do mięs z grilla. Narobiłaś mi na nie ochoty :)

  2. Mnie rowniez narobilas ochoty, choc jadalam podobne przed kilkoma dniami, lecz kupne. Nie chce wiecej jadac kupnych, bo samemu zrobine smakuje lepiej i sa o niebo zdrowsze!!

    Dzieki Helen za super przeis iserdecznie Cie pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close