Grog
Grog
Chłodne jesienne wieczory sprzyjają gorącym trunkom. Grog to rozgrzewający drink na bazie czarnego rumu. Nie dość, że wraz z bukietem przypraw korzennych oraz cytrusów smakuje wprost wybornie, to jeszcze potrafi rozpalić zmysły… 🙂 Zachęcam do spróbowania. Może to ciekawa opcja na wieczór we dwoje?
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 100 ml ciemnego rumu (złoty lub czarny; polecam Bacardi Carta Negra)
– 200 ml wrzątku
– po 2 plastry pomarańczy i cytryny
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżka miodu
– ⅓ łyżeczki cynamonu (lub kora cynamonu)
– 4 goździki
– 2 gwiazdki anyżu
– szczypta kardamonu, imbiru i chili
▌Jak zrobić grog?
Wrzątek wlać do rondelka, dodać rum, sok z cytryny, miód i przyprawy. Zamieszać. Można przelać drink sitko ale nie jest to konieczne. Wlać grog do niedużych szklanek. Udekorować plastrami pomarańczy i cytryny. Grog pić gorący.
Na zdrowie!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wygląda przepysznie i zachęcająco!
Polecam zrobić drink:)
Nazwa okropna, ale grog w sam sobie wygląda smacznie 🙂
Wiem, że by mi to nie posmakowało. Ale estetycznie wygląda na zdjęciu ;-).
Skąd wiesz? Rum jest pyszny:)
Ja jestem zwolenniczką grzanego wina, ale chętnie spróbuję takiego groga.
Nigdy nie piłam czegoś takiego 🙂 Mam nadzieję że będę miała okazje spróbować. Lubię w mroźne dni wypić sobie coś na rozgrzanie.Brakuje mi takich mroźnych i śnieżnych nocy
Mnie również 🙂 Może jeszcze nadejdą…