Wigilijny kompot z suszu


Wigilijny kompot z suszu

W wielu domach stanowi tradycję podczas Wieczerzy wigilijnej. Kompot z suszonych owoców podaje się zwykle schłodzony pod koniec Wigilii, przynajmniej w mojej rodzinie. Napój ten posiada przyjemny korzenny smak. Dobrze gasi pragnienie oraz ułatwia trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika. Wigilijny kompot z suszu uważam za pożądany dodatek do tej wyjątkowej kolacji. Ponadto łatwo się go przyrządza. Kompot z suszonych owoców dobrze komponuje się  zwłaszcza z kutią, kluskami z makiem czy z ciastami. Zachęcam was do spróbowania mojego przepisu :-)

Składniki:

– ok. 300 g suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki, figi) lub gotowa mieszanka dostępna w sklepach

– garść rodzynek

– 3 l wody

– 5 goździków

– sok z 1 pomarańczy

– 1 kora cynamonu lub ½ łyżeczki mielonego

– mały kawałeczek imbiru lub ⅓ – ½ łyżeczki mielonego

– 3 łyżki miodu (lub więcej jeśli preferujecie bardziej słodki)

Jak zrobić wigilijny kompot z suszu?

Susz owocowy zalać w większym garnku ok. 3 litrami wody i moczyć przez godzinę. Następnie wstawić na gaz, dodać korę cynamonu, goździki i dusić na wolnym ogniu przez ok. 40 minut do miękkości owoców. Rodzynki zalać na parę minut wrzątkiem, odsączyć i dodać do kompotu. Przestudzony posłodzić miodem wedle uznania. Dodać wyciśnięty sok z 1 pomarańczy. Można podawać kompot zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kompot z suszu przelać do dzbanka wraz z owocami i napełniać szklanki podczas Wieczerzy wigilijnej.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Seromak
Nastepny Domowa przyprawa do piernika (korzenna)

5 komentarzy

  1. Łukasz
    19 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Wygląda jak syrop z imbiru, który robiłem mojej mamie.

  2. Królowa Karo
    19 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam go z niecierpliwością czekam na Wigilię.

    • Helen G.
      Helen G.
      19 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Ja też:)

  3. Kuchnia u Krysi
    22 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Taki kompot koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Ten smak i zapach jest jeden jedyny :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *