Wigilijny kompot z suszu
Wigilijny kompot z suszu
W wielu domach stanowi tradycję podczas Wieczerzy wigilijnej. Kompot z suszonych owoców podaje się zwykle schłodzony pod koniec Wigilii, przynajmniej w mojej rodzinie. Napój ten posiada przyjemny korzenny smak. Dobrze gasi pragnienie oraz ułatwia trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika. Wigilijny kompot z suszu uważam za pożądany dodatek do tej wyjątkowej kolacji. Ponadto łatwo się go przyrządza. Kompot z suszonych owoców dobrze komponuje się zwłaszcza z kutią, kluskami z makiem czy z ciastami. Zachęcam was do spróbowania mojego przepisu 🙂
Składniki:
– ok. 300 g suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki, figi) lub gotowa mieszanka dostępna w sklepach
– garść rodzynek
– 3 l wody
– 5 goździków
– sok z 1 pomarańczy
– 1 kora cynamonu lub ½ łyżeczki mielonego
– mały kawałeczek imbiru lub ⅓ – ½ łyżeczki mielonego
– 3 łyżki miodu (lub więcej jeśli preferujecie bardziej słodki)
▌Jak zrobić wigilijny kompot z suszu?
Susz owocowy zalać w większym garnku ok. 3 litrami wody i moczyć przez godzinę. Następnie wstawić na gaz, dodać korę cynamonu, goździki i dusić na wolnym ogniu przez ok. 40 minut do miękkości owoców. Rodzynki zalać na parę minut wrzątkiem, odsączyć i dodać do kompotu. Przestudzony posłodzić miodem wedle uznania. Dodać wyciśnięty sok z 1 pomarańczy. Można podawać kompot zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kompot z suszu przelać do dzbanka wraz z owocami i napełniać szklanki podczas Wieczerzy wigilijnej.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wygląda jak syrop z imbiru, który robiłem mojej mamie.
Uwielbiam go z niecierpliwością czekam na Wigilię.
Ja też:)
Taki kompot koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Ten smak i zapach jest jeden jedyny 🙂
Zgadzam się 🙂