Domowa przyprawa do piernika (korzenna)


Uważam, iż domowa przyprawa do piernika jest o wiele smaczniejsza od tej kupnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych dodatków. Ja dodatkowo wzbogacam swoją wanilią. Miałam akurat na stanie mieloną ale z powodzeniem można użyć też laski. Należy wówczas rozkroić ją wzdłuż nożem i wydrążyć czarny miąższ. Podaję proporcje, które według mnie są optymalne. Oczywiście można zwiększyć, bądź zmniejszyć ilość poszczególnych przypraw, wedle smaku ;-)

Najlepiej użyć możliwie jak najwięcej mielonych przypraw. Oszczędzimy sobie roboty przy ucieraniu w moździerzu i mieleniu w młynku. Goździki bez wcześniejszego rozdrobnienia w moździerzu mogą mocno zabrudzić młynek. Szczerze mówiąc, to nie widziałam w sklepach goździków mielonych ale jeśli są, to warto je kupić.

(niewielki słoiczek)

Składniki:

– 3 łyżki mielonego cynamonu (lub 3-4 kawałki kory)

– 3 łyżeczki mielonego imbiru

– 2 łyżeczki całych goździków

– 1 łyżeczka mielonego kardamonu (albo wyłuskanych ziaren)

– 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej albo (2 starte kulki)

– 1 łyżeczki mielonej kolendry

– 5-6 ziarenek ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu czarnego lub ok. ½ łyżeczki mielonego

– 1 gwiazdka anyżu

– 1 laska wanilii (użyłam 1 łyżeczki mielonej)

Przyprawy całe, w moim przypadku goździki, kolendra, ziele angielskie i anyż utłuc w moździerzu. W przypadku całej gałki muszkatołowej czy kory cynamonu, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozdrobnione przełożyć do młynka do kawy i zmielić na proszek. Dodać pozostałe przyprawy sypkie. Wymieszać i przełożyć do słoiczka. Przechowywać szczelnie zamknięte. Używać do piernika czy innych deserów albo owsianki. Świetnie pasuje także do grzańca czy groga na bazie rumu. Polecam również dodać szczyptę do kawy.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

domowa-przyprawa-do-piernika-korzennadomowa-przyprawa-do-piernika-korzenna4domowa-przyprawa-do-piernika-korzenna3domowa-przyprawa-do-piernika-korzenna2domowa-przyprawa-do-piernika-korzenna1
loading...
loading...
Poprzedni Wigilijny kompot z suszu
Nastepny Chleb orkiszowy z sezamem i nasionami chia

8 komentarzy

  1. brzeski
    20 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Wreszcie wiem jak sie zrobic te przyprawe, zawsze bylam ciekawa, co jest do niej dodawane. Domyslalam sie wielu skladnikow, ale np. o zielu angielskim, wcale bym nie pomyslala, a jest go dosc znaczna ilosc!
    Dzieki Tobie, droga Helen, teraz wiem i zrobie sobie aj sama. Dzieki Ci za ten przepis. Nie ma to jak samemu zrobione przyprawy, czy produkty !

    Pozdrawiam Cie cieplo i milej niedzieli Ci zycze, Helen:)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że rozwiałam Twoje wątpliwości:) Pozdrawiam!

  2. Kuchnia u Krysi
    22 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy nie kupuję gotowej przyprawy. Domowa jest doskonała :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Mnie też bardziej smakuje domowa wersja, jest bardziej aromatyczna:-)

  3. Łukasz
    23 grudnia 2015
    Odpowiedz

    ŁAdne zdjęcia. Ja w tym roku nie piekę pierników. Odchudzam się :P.

    • Helen G.
      Helen G.
      23 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

  4. Urszula
    23 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Też taką robiłam…
    Życzę Ci Helen spokojnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Tobie Urszulo zycze takze Radosnych i pelnych milosci Swiat:-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *