PieczywoŚniadanie

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Delikatny w smaku o lekko żółtym miąższu. Mój domowy chleb orkiszowy wzbogaciłam ziarnami sezamu i nasionami chia. Nie ma to jak domowe pieczywo bez zbędnych spulchniaczy czy konserwantów!

Orkisz zwany też jęczmieniem dwurzędowym, jest starą odmianą pszenicy znaną w starożytności. To zboże bogate w witaminy (z grupy B, PP) i minerały (żelazo, wapń, cynk). Orkisz zawiera również błonnik oraz kwas krzemowy.

Warto spożywać produkty orkiszowe, czy to pieczywo, kasza, płatki, otręby czy też kawę zbożową orkiszową z uwagi na jego prozdrowotne właściwości. Orkisz wzmacnia organizm, korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, a także przeciwdziała spadkom energii.

Za sprawą dodatku miodu, chleb jest lekko słodkawy. Sam przepis jest prosty. Trzeba tylko poczekać na wyrośnięcie ciasta.

Zobacz także

chleb razowy

chleb domowy pszenno-żytni.

(1 bochenek z keksówki o wym.21×10 cm)

Składniki:

– 400g mąki orkiszowej jasnej t700

– pół saszetki suszonych drożdży (3,5g)

– 1 łyżeczka soli

– ½ łyżeczki miodu

– 300 ml ciepłej wody

– 1 łyżka oliwy z oliwek (używałam oleju słonecznikowego)

– nasiona sezamu i nasiona chia do posypania

– odrobina mleka do posmarowania wierzchu chleba

Jak zrobić chleb orkiszowy?

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże i sól. W środku zrobić dołek wlać olej, ciepłą wodę oraz miód. Wyrabiać ciasto rękami przez 10 minut. Nie należy przejmować się tym, że jest  klejące, takie ma być. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nagrzać piekarnik do 200°C (góra-dół). Przed wstawieniem posmarować mlekiem i posypać obficie sezamem i nasionami chia. Piec około 40-50 minut, aż skórka chleb stanie się złota. W razie gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, przykryć chleb pergaminem. Chleb orkiszowy studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Chleb orkiszowy
+ 7
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close