Chleb domowy pszenno-żytni


Chleb domowy pszenno-żytni

Domowe pieczywo jest najpyszniejsze a jego upieczenie przynosi ogromną frajdę. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem, aby upiec domowy chleb. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy wysuszony zakwas żytni. Wszystkie niezbędne składniki dostaniemy w sklepie Naturalnie Zdrowe. Dziś prezentuję sprawdzony przepis na chleb domowy pszenno-żytni. Jest on bardziej mięsisty i nie taki pusty, jak kupne bochenki. Swój bochenek upiekłam w keksówce. Możecie użyć innej foremki albo koszyka rozrostowego. Zakwasu żytniego należy zastosować w proporcji 5-20% w stosunku do ilości mąki. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojego przepisu. Polecam wam również przepis na chleb orkiszowy.

 

(1 bochenek z keksówki)

Składniki:

– 400g mąki pszennej t750

– 150g mąki żytniej t720

– 3 łyżki wysuszonego zakwasu żytniego

– 400 ml ciepłej wody

– 1 łyżeczka suchych drożdży (ok.4 g)

– 1 łyżka stopionego masła lub oleju

– 1 łyżeczka soli

Jak upiec chleb domowy pszenno-żytni?

Wpierw zrobić zaczyn. W naczyniu wymieszać wodę wraz drożdżami i zakwasem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3,5 godziny. Mąki przesiać przez sito. Wsypać do dużej miski. Dodać zaczyn, sól i olej lub stopione masło. Wyrabiać ciasto dłońmi przez 10 minut. Powinno być klejące. Keksówkę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto i wyrównać. Posypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko spryskać wierzch wodą i przez pierwsze 10 minut piec w temperaturze 220°C (góra-dół), po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 40 minut, aż chleb będzie wyraźnie zarumieniony. Postukany powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-domowy-pszenno-zytnichleb-domowy-pszenno-zytni3chleb-domowy-pszenno-zytni2chleb-domowy-pszenno-zytni1chleb-domowy-pszenno-zytni4
loading...
Poprzedni Szpekuchy, litewskie pierożki drożdżowe
Nastepny Sos pieczarkowy

7 komentarzy

  1. Ewelina Serafińska
    7 listopada 2016
    Odpowiedz

    apetyczny ;)

  2. Jarek
    8 listopada 2016
    Odpowiedz

    Udany wypiek:) Nie próbowałem piec samemu chleba ale przyznam, że mnie kusi.

  3. Monia
    8 listopada 2016
    Odpowiedz

    Oj! z chęcią bym wzięłą kromeczkę:-)

  4. Fascynatka kuchni
    8 listopada 2016
    Odpowiedz

    Ja czasem piekę domowy chleb ale głównie z mieszanek :)

  5. Agata Kądziołka
    8 listopada 2016
    Odpowiedz

    Nie ma nic lepszego niż domowy chleb!

    • Helen G.
      Helen G.
      8 listopada 2016
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

  6. Królowa Karo
    20 listopada 2016
    Odpowiedz

    Noszę się z zamiarem upieczenia własnego chleba już od dłuższego czasu. Ciągle jednak brakuje czasu.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *