Sałatki i surówkiŚniadanieWegetariańskie

Sałatka z jajkiem i ogórkiem zielonym

Sałatka z jajkiem i ogórkiem zielonym

Lekka i orzeźwiająca. Taka jest sałatka z jajkiem i ogórkiem zielonym. Poza sezonem daję ogórka szklarniowego, latem zaś – gruntowego. Sałatka za sprawą czosnku jest lekko pikantna. Zamiast czosnku można dać cebulę albo por. Smak sałatki wzbogaca dodatek tartego sera żółtego, najlepiej ostrego.

Zobacz także sałatka żydowska. 

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– 1 świeży ogórek zielony (szklarniowy)

– 100g żółtego sera (opcjonalnie)

– 1 puszka kukurydzy

– 1 mały słoiczek oliwek bez pestek (dałam czarne)

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 3 łyżki majonezu

– 1 łyżeczka musztardy

– 1 ząbek czosnku

– sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z jajkiem i ogórkiem zielonym?

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i drobno posiekać nożem. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Następnie dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz odsączone i przekrojone na pół oliwki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, majonez i musztardę.

Sałatkę doprawić do do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Sałatka z jajkiem i ogórkiem zielonym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button