Sos winegret


Vinaigre z francuskiego oznacza po prostu ocet. Sos winegret to zimny sos do sałatek na bazie oliwy i octu. Powinien mieć konsystencję emulsji i słodko-kwaśny smak. Można wzbogacić go żółtkiem ale nie jest to konieczne. Przepis jest bardzo prosty ;-) Spróbujcie!

(na 1 średniej wielkości salaterkę)

Składniki:

– 3 łyżki oliwy z oliwek (lub ewentualnie innego oleju roślinnego np. słonecznikowy, rzepakowy)

– 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

– 1 łyżeczka musztardy

– 1/3 łyżeczki miodu

– sól, pieprz

– mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

– zioła prowansalskie (opcjonalnie)

W miseczce połączyć sok z cytryny albo ocet winny z solą, pieprzem, zamieszać. Następnie dodać musztardę, miód oraz zioła prowansalskie. Na koniec wlewać powoli oliwę z oliwek, mieszając, by sos się dobrze zemulgował i był gładki w konsystencji. Stosować do wszelkich sałat z dodatkiem innych warzyw oraz do sałatki greckiej.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sos-winegret2sos-winegret1sos-winegret
loading...
loading...
Poprzedni Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich
Nastepny Pyszne ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia

2 komentarze

  1. Urszula
    19 marca 2016
    Odpowiedz

    Prosty i pyszny sos winegret, uwielbiam go, dzięki za przepis

  2. Karola
    29 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze cebulki prażonej, jest wtedy jeszcze lepsze

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *