Sos winegret


Sos winegret

Jest niezastąpiony do sałatek. Sos winegret to zimny sos na bazie oliwy i octu. Słowo „vinaigre” z francuskiego oznacza ocet. Sos winegret powinien mieć konsystencję emulsji i mieć słodko-kwaśny smak. Możecie wzbogacić go żółtkiem ale nie jest to konieczne. Przepis jest bardzo prosty ;-) Spróbujcie!

(na 1 średniej wielkości salaterkę sałatki)

Składniki:

– 3 łyżki oliwy z oliwek (lub ewentualnie innego oleju roślinnego np. słonecznikowy, rzepakowy)

– 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

– 1 łyżeczka musztardy

– 1/3 łyżeczki miodu

– sól, pieprz

– mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

– zioła prowansalskie (opcjonalnie)

Jak zrobić sos winegret?

W miseczce połączyć sok z cytryny albo ocet winny z solą, pieprzem, zamieszać. Następnie dodać musztardę, miód oraz zioła prowansalskie. Na koniec wlewać powoli oliwę z oliwek, mieszając, by sos się dobrze zemulgował i był gładki w konsystencji. Sos winegret stosować do wszelkich sałat z dodatkiem innych warzyw oraz do sałatki greckiej.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sos-winegret2sos-winegret1sos-winegret
loading...
Poprzedni Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich
Nastepny Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia

2 komentarze

  1. Urszula
    19 marca 2016
    Odpowiedz

    Prosty i pyszny sos winegret, uwielbiam go, dzięki za przepis

  2. Karola
    29 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze cebulki prażonej, jest wtedy jeszcze lepsze

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *