Ryby i owoce morzaSałatki i surówkiŚniadanie

Sałatka śledziowa z selerem i ananasem

Sałatka śledziowa z selerem i ananasem

Ciekawe połączenie smaków. Słony i lekko kwaskowy śledź, słodkawy seler konserwowy, ananas, jabłko i kukurydza oraz gotowane jajka. Sałatka śledziowa z selerem i ananasem w tym wydaniu nie tylko apetycznie prezentuje się w salaterce ale również świetnie smakuje.

Prosta sałatka śledziowa ze śledzi solonych (matiasów). Możecie wzbogacić ją dodatkiem ogórka konserwowego lub kiszonego.

Zobacz także → sałatka śledziowa z jajkiem i papryką. 

(średnia salaterka; dla 4-6 osób)

Składniki:

– 4-5 płatów śledziowych typu Matias w słonej zalewie

– 1 słoik selera w zalewie

– 1 puszka ananasa

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 3 jajka

– 1 cebula

– 1 jabłko

– 3-4 łyżki majonezu

– trochę soku z cytryny

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 łyżki octu do moczenia śledzi

Jak zrobić sałatkę śledziową z selerem i ananasem?

Filety śledziowe opłukać pod bieżącą wodą i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na nieduże kawałki (paski) o grubości 1-1,5 cm.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem na sicie. Seler i ananasa mocno odsączyć w dłoniach z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniało. Kukurydzę odsączyć na sicie.

Wszystkie składniki połączyć w misce, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę śledziową z selerem i ananasem schłodzić przed podaniem w lodówce przez conajmniej 2-3 godziny.

Smacznego !

Helen G.

Sałatka śledziowa z selerem i ananasem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button