Bułki pszenne na mleku


Spodobało mi się pieczenie bułek. To takie niedzisiejsze zajęcie w tym zabieganym świecie :-) Warto czasem choć na chwilę zwolnić tempo w tej szalonej gonitwie, nie wiadomo za czym i zaskoczyć bliskich chociażby swoim wypiekiem. Polecam domowe pszenne bułki na mleku. Jakiś czas temu piekłam bułki pszenno-orkiszowe. Tamte są „cięższe”, te mają lżejszą teksturę. Z przepisu wychodzi 5-6 średnich bułek. Trochę tylko mi się przypiekły, bo się zagadałam z koleżanką, rozmawiając przez telefon, zamiast pilnować wypieku ;-)

(ok. 6 średnich bułek)

Składniki:

– 375g mąki pszennej typ 650

– 1 op. suchych drożdży (7g) lub 14 g świeżych

– 230 ml ciepłego mleka

– 1 jajko

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy

Dodatkowo:

– 1 jajko rozkłócone z łyżeczką mleka

– ziarna (opcjonalnie np. słonecznik, mak, sezam, dynia)

Przesianą mąkę wymieszać w misce z suchymi drożdżami. Jeśli używamy świeżych, należy zrobić rozczyn – rozkruszyć drożdże, zalać ¼ szklanki ciepłego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką lub spodkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut, następnie dodać do reszty składników.

Do przesianej mąki z suchymi drożdżami dodać resztę składników oraz stopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepić rąk. Uformować kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Następnie krótko raz jeszcze wyrobić ciasto i podzielić na równe części. Z każdej uformować lekko spłaszczoną kulkę zlepieniami do dołu. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem zrobić nacięcia ostrym nożem, posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka i ewentualnie posypać ziarnami. Jeśli nie chcemy, aby skórka bułek była błyszcząca, nie musimy smarować wierzchu jajkiem. Piec w temperaturze 200°C (góra-dół) przez ok. 20 minut do zarumienia bułek. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

bulki-pszenne-na-mlekubulki-pszenne-na-mleku4bulki-pszenne-na-mleku3bulki-pszenne-na-mleku2bulki-pszenne-na-mleku1
loading...
loading...
Poprzedni Dlaczego warto jeść masło
Nastepny Masło klarowane domowej roboty

14 komentarzy

  1. An etka
    23 lutego 2016
    Odpowiedz

    Ależ one są upieczone w punkt :). Uwielbiam piec domowe pieczywo. Żadne kupione z nim nie wygra :). Dobrze, że nastała moda na pieczenie chlebów, bułek i innych pyszności :).

  2. Cyanna
    23 lutego 2016
    Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie! Jutro zabieram się za pieczenie :) Nie ma to jak cieplutkie domowe bułeczki z masłem :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 lutego 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie:) Daj znać, jak wyszły:)

  3. Asia
    24 lutego 2016
    Odpowiedz

    Ojej, nie pokazuj mi bułeczek, bo ja uwielbiam pieczywo. Chyba aż za bardzo :D

    • Helen G.
      Helen G.
      24 lutego 2016
      Odpowiedz

      Ja również Asiu :)

  4. Sosna
    24 lutego 2016
    Odpowiedz

    Jakie pulchne! I jakie rumiane! Cudne są :)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 lutego 2016
      Odpowiedz

      Są bardzo smaczne ale trochę się za bardzo zarumieniły ;-)

  5. Angelika Niedźwiedzka
    24 lutego 2016
    Odpowiedz

    Jejku, pyszności :)

  6. Marzena
    24 lutego 2016
    Odpowiedz

    Muszę zrobić :) Lubię takie domowe wypieki :D

  7. Cyanna
    25 lutego 2016
    Odpowiedz

    Bułeczki wyszły naprawdę przepyszne! Chrupiąca skórka i fajny, puchaty miąższ. Zjedliśmy naraz jeszcze 4 ciepłe. :) A dwoma pozostałymi zrobiłam dziś sobie kanapki do pracy i są równie dobre. :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 lutego 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że smakowały:-)

  8. Łukasz
    26 lutego 2016
    Odpowiedz

    Świetnie wyglądają, jak z prawdziwej piekarni :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      26 lutego 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:) Przepis jest bardzo prosty, może spróbujesz też upiec? :-)

  9. Królowa Karo
    28 lutego 2016
    Odpowiedz

    Ja tam nie widzę, żeby się przypiekły… Są idealne!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *