PieczywoŚniadanie

Bułki pszenne na mleku

Domowe bułki pszenne na mleku

Są pyszne i mięciutkie dzięki dodatkowi mleka. Na dziś proponuję domowe bułki pszenne na mleku. Pieczenie bułek to takie trochę niedzisiejsze zajęcie w tym zabieganym świecie :-) Warto czasem choć na chwilę zwolnić tempo w tej szalonej gonitwie, nie wiadomo za czym i zaskoczyć bliskich chociażby swoim wypiekiem.

Z przepisu wychodzi 5-6 średnich bułek. Trochę tylko mi się przypiekły, bo zagadałam się z koleżanką przez telefon, zamiast pilnować wypieku ;-)

Zobacz także

bułki pszenno-orkiszowe

domowe bułki pszenne (klasyczne z przedziałkiem, obsypane mąką).

(6 średnich bułek)

Składniki:

– 375g mąki pszennej typ 650

– 1 op. suchych drożdży (7g) lub 14 g świeżych

– 230 ml ciepłego mleka

– 1 jajko

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy

Dodatkowo:

– 1 jajko rozkłócone z łyżeczką mleka

– ziarna (opcjonalnie np. słonecznik, mak, sezam, dynia)

Jak zrobić bułki pszenne na mleku?

Przesianą mąkę wymieszać w misce z suchymi drożdżami. Jeśli używamy świeżych, należy zrobić rozczyn – rozkruszyć drożdże, zalać ¼ szklanki ciepłego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką lub spodkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut, następnie dodać do reszty składników.

Do przesianej mąki z suchymi drożdżami dodać resztę składników oraz stopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepić rąk. Uformować kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Następnie krótko raz jeszcze wyrobić ciasto i podzielić na równe części. Z każdej uformować lekko spłaszczoną kulkę zlepieniami do dołu.

Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem zrobić nacięcia ostrym nożem, posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka i ewentualnie posypać ziarnami. Jeśli nie chcemy, aby skórka bułek była błyszcząca, nie musimy smarować wierzchu jajkiem. Piec w temperaturze 200°C (góra-dół) przez ok. 20 minut do zarumienia bułek. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Bułki pszenne na mleku
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

14 komentarzy

  1. Ależ one są upieczone w punkt :). Uwielbiam piec domowe pieczywo. Żadne kupione z nim nie wygra :). Dobrze, że nastała moda na pieczenie chlebów, bułek i innych pyszności :).

  2. Bułeczki wyszły naprawdę przepyszne! Chrupiąca skórka i fajny, puchaty miąższ. Zjedliśmy naraz jeszcze 4 ciepłe. :) A dwoma pozostałymi zrobiłam dziś sobie kanapki do pracy i są równie dobre. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close