Masło klarowane domowej roboty


Masło klarowane domowej roboty

To zdrowsza od klasycznego masła alternatywa do smażenia, duszenia czy pieczenia potraw. Masło klarowane nie przypala się ani nie dymi, w przeciwieństwie do tradycyjnego masła. Jego temperatura dymienia wynosi 235°C, czy więcej jak w przypadku większości olejów roślinnych używanych do smażenia. Tradycyjne masło nie nadaje się do smażenia, jeśli już to do krótkotrwałego np. jajecznicy albo omletu (białko jajka szybciej ulega ścięciu w stosunku do rozkładu termicznego masła), gdyż łatwo się pali i ulega dymieniu. Wydzielają się wówczas związki rakotwórcze, jak akroleina. Masło  natomiast zdecydowanie warto spożywać na zimno. Zainteresowanych odsyłam na wpisu  dlaczego warto jeść masło.

Masło klarowane zw. ghee jest popularnym tłuszczem do smażenia stosowanym w kuchni hinduskiej i ajurwedyjskiej. Nadaje potrawom wyjątkowego smaku i maślanego aromatu. Poprawia wchłanianie oraz podnosi wartość odżywczą pożywienia. W łatwy sposób możemy samy zrobić masło klarowane domowej roboty. Masło w wyniku procesu klarowania (powolnego podgrzewania i następnie zebrania tzw. piany), staje się wolne od zanieczyszczeń (m in. osadów, mlecznego białka, laktozy), które odpowiadają za jełczenie. Jest zdrowym tłuszczem do smażenia zarówno mięsa, ryb czy warzyw. Świetnie też podkreśla smak kasz, ryżu czy zup. W ajurwedzie ghee uważane jest za prawdziwy eliksir życia, płynne złoto. Działa zarówno regenerująco przeciwzapalnie ale i również odmładzająco.

Właściwości zdrowotne masła klarowanego (ghee)

  • łatwostrawne, potrawy stają się lepiej przyswajalne
  • bogate w witaminy A, B3, E oraz minerały (wapń, sód, potas, magnez, żelazo)
  • korzystnie wpływa na układ trawienny (poprawia trawienie oraz łagodzi stany zapalne żołądka, jelit, okrężnicy, goi owrzodzenia)
  • wzmacnia system nerwowy (poprawia koncentrację i pamięć)
  • wzmacnia organizm, dodaje wigoru
  • dzięki obecności kwasu masłowego i CLA wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, zaś zwiększa poziom „dobrego” HDL
  • przyspiesza gojenie ran (zwiększa poziom interferonu – substancji o działaniu przeciwwirusowym)
  • przywraca równowagę w organizmie
  • zwiększa elastyczność tkanki łącznej

 

Jedna łyżeczka masła klarowanego (ghee) zawiera:

  ok. 8 g nasyconych kwasów tłuszczowych

↘  3,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych

↘  0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Masło klarowane należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie ma konieczności przechowywania go w lodówce, lecz ja go na wszelki wypadek tam przechowuję. Pamiętajmy, że po sklarowaniu ubytek masła wynosi 20%. Z 40 dag masła otrzymamy 32 dag klarowanego.

Masło klarowane można kupić w sklepach spożywczych i supermarketach ale ja zachęcam was do przygotowania domowego :) Proporcje, z których zrobiłam ghee są orientacyjne, możecie użyć większej ilości masła, wedle uznania, tylko będziecie musieli je dłużej gotować (1 kg masła – ok. 30 minut). Na początek polecam jednak zrobić masło klarowane np. z dwóch kostek.

(średniej wielkości słoik)

Składniki:

– 2 kostki masła (2x200g)

Dodatkowo:

– gazy

– szklany słoik

Jak zrobić masło klarowane domowej roboty?

Kostki masła umieścić w garnku o grubym dnie. Rozpuszczać powoli ma bardzo małym ogniu (w przypadku kuchenki elektrycznej/indukcyjnej – na mocy 3 w skali 9). Od czasu do czasu mieszać łyżką, uważać aby masło się nie przypaliło. Gdy masło się już całkowicie rozpuści, gotować przez około 15 minut na malutkim gazie i zbierać powstałą pianę łyżką. Czynność powtarzać, dopóki tłuszcz nie będzie klarowny. Piana może być przechowywana  przez kilka dni w lodówce, można ją dodawać do ugotowanych ziemniaków czy ryżu. Masło po zebraniu piany powinno przyjemnie orzechowo pachnieć i mieć złocisty kolor. Następnie ostrożnie przelać przez sito wyłożone gazą (na której zostaną ewentualne nieczystości) do słoika. Pozostawić masło wystygnięcia i lekkiego stężenia. Następnie przykryć zakrętka i wstawić do lodówki albo chłodnej spiżarki. Masło klarowane domowej roboty używać do smażenia zarówno mięsa, ryb czy warzyw. Można je przechowywać przez kilka miesięcy w ciemnych suchym miejscu albo w lodówce.

Na zdrowie!

Helen G.


Galeria zdjęć

maslo-klarowane-domowej-robotymaslo-klarowane-domowej-roboty6maslo-klarowane-domowej-roboty5maslo-klarowane-domowej-roboty4maslo-klarowane-domowej-roboty3maslo-klarowane-domowej-roboty2maslo-klarowane-domowej-roboty1
loading...
Poprzedni Bułki pszenne na mleku
Nastepny Pasta kukurydziana z jajkami na kanapki

6 komentarzy

  1. Monia
    1 marca 2016
    Odpowiedz

    Świetny przepis! Moja babcia robiła takie masło klarowane:)

  2. Angelika Niedźwiedzka
    1 marca 2016
    Odpowiedz

    Moja mama by się chętnie nauczyła takie robić :)

  3. lukaszmakeup.blogspot.com
    2 marca 2016
    Odpowiedz

    ma swój klimacik :D

  4. Królowa Karo
    4 marca 2016
    Odpowiedz

    No proszę, muszę spróbować zrobić takie masełko sama.

  5. Łukasz
    4 marca 2016
    Odpowiedz

    Po zdjęciu myślałem, że to świeczka :-).

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *