Przepis na kakao – napój idealny


Przepis na kakao – napój idealny

Najpyszniejsze było to przygotowywane przez moją babcię, u której czasem nocowałam. Kakao zalewała w kubku gorącym mlekiem i słodziła cukrem. Do dziś pamiętam ten smak! Potem pojawiła się era Nesquicków i Puchatków, które niewiele mają wspólnego z naturalnym, ciemnym kakao. Zawierają masę cukru, emulgatory, zaś samego kakao niewiele, bo nie więcej jak 20%. Nie polecam. Kakao to nie tylko bardzo smaczny ale i również zdrowy napój, zarówno dla dzieci i dorosłych. Jest silnym antyoksydantem. Redukuje stres oraz wzmacnia układ nerwowy. Poprawia koncentrację i pamięć. Jest bogatym źródłem magnezu. Skutecznie poprawia samopoczucie;-) Od dłuższego czasu rozkoszuję się filiżanką kakao każdego wieczora. Więcej o cennych właściwościach zdrowotnych kakao oraz o jego rodzajach przeczytasz tutaj.

Są różne szkoły jeśli chodzi o przyrządzanie kakao. Można je pić gorące zarówno na wodzie, jak i na mleku, ba! nawet na zimno. Mnie osobiście najbardziej smakuje rozrobione w niewielkiej ilości wrzątku, a następnie dopełnione gorącym mlekiem, koniecznie ze szczyptą soli i cynamonu. Choć mój mąż preferuje wyłącznie na wodzie. Może być lekko osłodzone, jednak nie białym cukrem, który jest szkodliwy a ksylitolem. Niektórzy wybierają miód, nie jest to dobra opcja w przypadku gorącego napoju, bowiem cenne właściwości miodu ulegają zniszczeniu w temperaturze powyżej 40°C. Ksylitol zwany jest cukrem brzozowym. Pozyskuje się go z kory brzozy. Produkowany jest głównie w Finlandii. Wyglądem przypomina zwykły cukier, lecz swoimi właściwościami zdrowotnymi całkowicie go przewyższa. Ksylitol jest 40% mniej kaloryczny od białego cukru oraz posiada 14-krotnie niższy indeks glikemiczny. Nie zmienia smaku potraw, jak np. stewia. Może być z powodzeniem dodawany do potraw i ciast.

(1 porcja)

Składniki:

– 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao (lub mniej jeśli preferujecie słabsze)

– 1 łyżeczka ksylitolu (ewentualnie cukru)

– ⅓ filiżanki wrzątku

– gorące mleko

– szczypta cynamonu

– mała szczypta soli

Dodatki (opcjonalnie)

– 1 goździk

– szczypta imbiru, kardamonu, chili

– wanilia lub aromat waniliowy

– bita śmietana

Jak zrobić kakao?

Do filiżanki wsypać kakao i przyprawy. Zalać ok. 1/3 filiżanki lub kubka wrzątku. Dokładnie wymieszać, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Mleko zagrzać w rondelku. Kakao dopełnić gorącym mlekiem. Posłodzić ksylitolem. Pić gorące.

Smacznego!

Pyszne naturalne kakao kupicie tutaj a ksylitol fiński w tym sklepie.

Helen G.


Galeria zdjęć

przepis-na-kakaoprzepis-na-kakao1przepis-na-kakao2przepis-na-kakao3
loading...
Poprzedni Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem
Nastepny Mini tortille z wędzonym łososiem

10 komentarzy

  1. gin
    31 marca 2016
    Odpowiedz

    Kakao… Pycha! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 marca 2016
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

  2. Monia
    31 marca 2016
    Odpowiedz

    Ja też uwielbiam kakao;) O ksylitolu słyszałam ale nigdy nie probówałam, zwykle słodzę cukrem albo miodem.

  3. Marzena
    31 marca 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam :D A najbardziej te z Wiatrakiem :D Świetne zdjęcia ! Wyglądają na profesjonalne

    • Helen G.
      Helen G.
      31 marca 2016
      Odpowiedz

      To chyba DecoMorreno, też je lubię chyba najbardziej, na równi z Wawelem:) Dziękuję za komplement*)

  4. Marg Domatores
    1 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo lubię i pijam często, ale soli nigdy nie dodawałam :)

  5. Królowa Karo
    2 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Z solą kakao jeszcze nie piłam, muszę spróbować. Natomiast zupełnie nie wyobrażam sobie kakao na wodzie.

  6. Ewka
    18 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Dla mnie najlepszy napój na śniadanie :) lubię takie nietypowe przepisy z różnymi dodatkami, ale to sobie zostawiam na weekend, jak mam wiecej czasu, w tygodniu najczęściej zalewam Mix fix cao chłodnym mlekiem, piję i lecę dalej :D

  7. roksa mroz
    27 września 2016
    Odpowiedz

    Kakao z solą – muszę spróbować :)
    Polecam ogólnie kupować prawdziwe kakao, a nie jego słodzone i odtłuszczone zamienniki, ogólnie tłuszcz z kakao jest zdrowy;P

    • Helen G.
      Helen G.
      27 września 2016
      Odpowiedz

      To prawda, prawdziwe nie odtłuszczone kakao jest najzdrowsze.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *