Domowe masło orzechowe


Domowe masło orzechowe

Uwielbiam orzechy i wszystkie przysmaki z nimi związane. Jednym jest domowe masło orzechowe. Kiedyś kupowałam gotowe ze sklepu. Aż w końcu pomyślałam, dlaczego by nie zrobić domowej wersji masła orzechowego, które będzie miało w składzie 100% orzeszków ziemnych a nie 65%, jak to ma miejsce w przypadku wyrobu znanej marki Felix? Zapytacie co stanowi pozostałe 40% jego składu? Niestety są to olej słonecznikowy, dekstroza oraz całkowicie uwodorniony tłuszcz palmowy. Niewątpliwą zaletą domowego masła orzechowego jest jego naturalność. To nic innego jak zmielone orzeszki ziemne, wzbogacone solą (jeśli użyliśmy niesolonych) i delikatnie posłodzone najlepiej naturalnym miodem.

Ja swoje masło orzechowe zazwyczaj wzbogacam jeszcze dodatkiem kakao, które podnosi smak masła oraz lekko je przyciemnia. Powiem wam szczerze, że odkąd zaczęłam sama robić masło orzechowe, te gotowe  masła orzechowe z sklepu, stały się dla mnie bez wyrazu. Zwyczajnie przestały mi smakować. Czuję w nich  jakąś sztuczność. Dzieci zwykle uwielbiają masło orzechowe, tym bardziej warto podawać im właśnie takie domowe bez sztucznych dodatków i masy cukru. Spróbujcie także mojego przepisu na domowy krem Nutella. Jest równie pyszny.

Jeśli zdecydujecie się na zrobienie domowego masła orzechowego, warto wpierw zaopatrzyć się w dobrej jakości blender wysokoobrotowy. Orzeszki wymagają kilkuminutowego miksowania na wysokich obrotach (na mocy 5 lub turbo), robiąc przerwy. Aby ułatwić sobie blendowanie, polecam używać popychacza.

Jeśli chodzi o orzeszki ziemne, to polecam kupić te prażone (tanie i dobre są w Biedronce). Nie musimy przynajmniej prażyć ich sami na patelni lub w piekarniku oraz dodatkowo oszczędzamy czas. Możemy kupić zarówno te solone, jak i niesolone. W przypadku tych drugich – masło należy posolić wtedy wedle uznania jakąś porządną solą np. himalajską lub morską. Zachęcam was gorąco do spróbowania.

Zalety domowego masła orzechowego:

✔ naturalne bez sztucznych dodatków i utwardzonych olejów

✔ sami kontrolujemy skład masła (dowolne dodatki wedle uznania)

✔ smaczniejsze od kupnego

✔ ekonomiczne

Wady:

✔ wymaga posiadania dobrej jakości blendera (nie do końca uważam to za wadę, gdyż blender jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które warto mieć w kuchni)

(średniej wielkości słoik)

Składniki:

– 400 g (1 op.) orzeszków ziemnych prażonych solonych lub niesolonych* wedle uznania

– 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

– 1 łyżka miodu

– sól (dodajemy w przypadku orzeszków niesolonych)

Inne dodatki do wyboru (w przypadku ziaren i orzechów miksujemy razem orzeszkami, likiery dodajemy na samym końcu):

– pistacje

– migdały lub odrobina likieru Amaretto

– wiórki kokosowe lub odrobina Malibu

– pasta Tahini lub ziarna sezamu

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Orzeszki włożyć do kielicha blendera i miksować na wysokich obrotach (moc 5 lub turbo) przez kilka minut, robiąc kilka przerw, aby nie przegrzać urządzenia. Warto pomagać sobie używając popychacza. Podczas blendowania należy zeskrobywać orzeszki ze ścianek urządzenia. W miarę blendowania orzeszki będą zmieniały swoją konsystencję. Masa powinna być gładka i mieć konsystencję masła. Dla uzyskania wersji crunchy (z kawałkami orzechów) można po ok. 30 sekundach wyjąć garść orzechów i dodać na koniec do masy. Masło następnie posłodzić miodem, dodać sól oraz ewentualnie kakao. Wymieszać. Masę przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc. Wytrącanie się oleju jest naturalnym procesem. Wystarczy przemieszać masło. Domowe masło orzechowe używać do smarowania pieczywa, jako dodatek do owsianki a także jako masę do ciasta czy do przekładania wafli.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

domowe-maslo-orzechowedomowe-maslo-orzechowe1blender-novisblender-novis1domowe-maslo-orzechowe2domowe-maslo-orzechowe3domowe-maslo-orzechowe4
loading...
Poprzedni Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
Nastepny Roladki w sosie grzybowym

10 komentarzy

  1. foodmania
    4 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    takie domowe najlepsze!

    • Helen G.
      Helen G.
      4 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Zgadzam się:-)

  2. Ania
    4 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Domowe masełko jest najlepsze :) Bardzo lubię :)

  3. Marcepanowy Kącik
    4 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Pyszne masełko, u mnie w domu wszyscy lubimy. Świetny pomysł na domowe :)

  4. Ervisha
    5 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię domowe masło orzechowe. Przygotowuje bez dodatku soli, cukru itp i też nie praże orzechów, bo takie smakuje mi najbardziej ;) Tylko jest trochę roboty przy obieraniu orzeszków ale warto (innych nie kupuje bo te na wage są najświeższe) :) Samo zdrowie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      No to rzeczywiście trochę się narobisz przy obieraniu fistaszków. Może kiedyś spróbuję zrobić masło z takich właśnie orzechów :)

  5. Beti
    7 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie masełko :-)

  6. Sandra
    10 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam masło orzechowe, jem je zawsze, kiedy czuję spadek energii! Koniecznie muszę też spróbować masła własnej roboty :)

  7. EllaCanto
    15 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Jaką moc ma Twój blender? Mój ma 700 W i nie wiem, czy to kwestia braku popychacza czy niskiej mocy, ale nie udało mi się zrobić domowego masła – a szkoda, bo jestem jego ogromną fanką :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Mój blender Novis Pro 850 l ma moc 1400 W, więc jest dwa razy nocniejszy od twojego. Mielenie orzechów trwa dłuższą chwilę, robię to z przerwami na najwyższych obrotach (5), używam też funkcji „turbo”. Popychacz jest konieczny podczas mielenia orzechów. Myślę, że to też przyczyba, dlaczego masło ci nie wyszło. Pozdrawiam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *