Sałatka jarzynowa


Sałatka jarzynowa

Tradycyjna, znana w większości polskich domów. Sałatka jarzynowa sprawdza się nie tylko na przyjęciach, podczas świąt ale też i na co dzień. Jest nie tylko smaczna ale i pożywna. Składniki sałatki jarzynowej możecie modyfikować wedle osobistych upodobań :) Moja mama obowiązkowo przygotowuje sałatkę jarzynową na każde święta. Dodaje do niej drobno posiekaną natkę pietruszki, czego ja akurat nie robię. Zamiast kukurydzy konserwowej możecie dać groszek. Moja teściowa daje groszek mrożony, bo uważa go za smaczniejszy do tego z puszki. Niektórzy dają do sałatki jarzynowej zarówno groszek, jak i kukurydzę. Wybór pozostawiam wam. Spróbujcie również mojej sałatki żydowskiej (z ziemniaków i jajek).

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 3 jajka

– 2 średnie ziemniaki

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– nieduży kawałek selera

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 2 ogórki konserwowe lub kiszone

– 1 jabłko

– biała część pora

– majonez

– 1 łyżka musztardy

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Jarzyny razem z ziemniakami umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i drobno posiekać. Włożyć do miski. Ugotowane warzywa pokroić w kostkę. Por drobno pokroić, posypać solą i odstawić na kilka minut, by zmiękł. Następnie ugnieść w dłoniach. Kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do miski. Jabłko obrać i pokroić drobno. Ogórki także drobno pokroić. Dodać majonez i musztardę. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę jarzynową przed podaniem schłodzić w lodówce. Serwować do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Tortilla z kurczakiem
Nastepny Kurczak w orzechach

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    No, i znowu pyszna polska potrawa:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *