Kurczak w orzechach


Kurczak w orzechach

Doskonały zarówno na co dzień, jak i na okazje. Kurczak w orzechach smakuje mi bardziej niż tradycyjnie smażony w bułce tartej. Orzechy włoskie nadają potrawie osobliwego charakteru i pięknego zapachu. Możecie je zmielić młynku do kawy lub w blenderze. Orzechy zmielone są też dostępne czasem w sklepach. Danie jest bardzo proste. Wystarczy wcześniej zmielić orzechy. Serdecznie zachęcam was do spróbowania innych moich wariantów kurczaka:

kurczak w sezamie

kurczak w kokosie

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.500g)
– 1 ząbek czosnku
– 2 jajka
– 2 łyżki mleka
– 3 łyżki bułki tartej
– ok. 120g zmielonych orzechów włoskich
– sól, pieprz

Jak zrobić kurczaka w orzechach?

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, utłuc jak na kotlety. Posolić, dodać pieprz.  W miseczce robić jaja, roztrzepać widelcem i posolić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kotlety obtaczać najpierw w jajku, a  potem w bułce tartej zmieszanej za zmielonymi orzechami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kurczaka w orzechach podawać z ziemniakami i surówką np. z kapusty pekińskiej i marchewki (na zdjęciu).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kurczak-w-orzechach2kurczak-w-orzechach1kurczak-w-orzechach3kurczak-w-orzechach
Poprzedni Sałatka jarzynowa
Nastepny Krokiety z mięsem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *