Mięsa

Gulasz z kurczaka z pieczarkami

Gulasz z kurczaka z pieczarkami

Smaczny i prosty obiad w 20 minut! Dziś przepis na prosty gulasz drobiowy – z piersi kurczaka z pieczarkami, okraszony koperkiem. Dobrze smakuje z ziemniaczkami purre, ryżem albo kluskami. Sos pieczarkowy jest gęsty i kremowy, zagęszczony mąką i śmietaną.

Smak gulaszu z kurczaka z pieczarkami możecie wzbogacić dodając łyżeczę sosu sojowego. Dzięki niemu sos pieczarkowy będzie miał ciemniejszą barwę.

Zobacz także → gulasz z kurczaka po węgiersku.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 400-500g piersi z kurczaka

– 250g pieczarek

– 400 ml wody

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżczeka ziół prowansalskich

– 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1-2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki masła

– posiekany koperek

Jak zrobić gulasz z kurczaka w sosie pieczarkowym?

Pierś z kurczaka opułkać pod zimną wodą, odsuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski albo w kostkę. Wymieszać w misce z 2 łyżkami oleju, dodać 1 łyżkę octu balsamicznego, około ½ łyżeczki soli, trochę pierzu oraz po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i ziół prowansalskich. Jeśli dysponujemy czasem, mięso odstawić na 20 minut lub podsmażyć od razu.

Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, a jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażyć kurczaka na rumiano, po czym przełożyć do rondla. Na 2 łyżakch masła zeszklić cebulę. Po chwili dodać pieczarki i smażyć pod przykryciem, aż puszczą sok. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki posolić i posypać pieprzem, następnie przełożyć do kurczaka. Dodać liść laurowy.

Mięso i grzyby zalać około 400 ml wody. Kurczaka w sosie pieczarkowym dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Sos pieczarkowy zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w ¼ szklanki wody i 2 łyżkami śmietany wymieszanymi z kilka łyżkami gorącego wywaru. Wlać i zagotować.

Gulasz z pieczarkami doprawić do smaku ewentualnie solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Można dać też 1-2 łyżeczki sosu sojowego, który zabarwi nieco sos na brązowo. Gulasz zestawić z gazu i wsypać posiekany koperek. Kurczak w sosie pieczarkowym najlepiej komponuje się z ryżem, kluskami lub ziemniakami puree oraz z dowolną surówką.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Gulasz z kurczaka z pieczarkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close