Gulasz z kurczaka z pieczarkami
Gulasz z kurczaka z pieczarkami
Smaczny i prosty obiad w 20 minut! Dziś przepis na prosty gulasz drobiowy – z piersi kurczaka z pieczarkami, okraszony koperkiem. Kurczak w sosie śmietanowm z pieczarkami smakuje z ziemniaczkami purre, ryżem albo kluskami. Sos pieczarkowy jest gęsty i kremowy, zagęszczony mąką i śmietaną.
Smak gulaszu z kurczaka z pieczarkami możecie wzbogacić dodając łyżeczę sosu sojowego. Dzięki niemu sos pieczarkowy będzie miał ciemniejszą barwę.
Zobacz także → gulasz z kurczaka po węgiersku.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 400-500g piersi z kurczaka
– 250g pieczarek
– 400 ml wody
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżczeka ziół prowansalskich
– 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 2 łyżki mąki
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1-2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki masła
– posiekany koperek
▌Jak zrobić gulasz z kurczaka w sosie pieczarkowym?
Pierś z kurczaka opułkać pod zimną wodą, odsuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski albo w kostkę. Wymieszać w misce z 2 łyżkami oleju, dodać 1 łyżkę octu balsamicznego, około ½ łyżeczki soli, trochę pierzu oraz po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i ziół prowansalskich. Jeśli dysponujemy czasem, mięso odstawić na 20 minut lub podsmażyć od razu.
Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, a jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażyć kurczaka na rumiano, po czym przełożyć do rondla. Na 2 łyżakch masła zeszklić cebulę. Po chwili dodać pieczarki i smażyć pod przykryciem, aż puszczą sok. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki posolić i posypać pieprzem, następnie przełożyć do kurczaka. Dodać liść laurowy.
Mięso i grzyby zalać około 400 ml wody. Kurczaka w sosie pieczarkowym dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Sos pieczarkowy zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w ¼ szklanki wody i 3 łyżkami śmietany wymieszanymi z kilka łyżkami gorącego wywaru. Wlać i zagotować.
Gulasz z pieczarkami doprawić do smaku ewentualnie solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Można dać też 1-2 łyżeczki sosu sojowego, który zabarwi nieco sos na brązowo. Gulasz zestawić z gazu i wsypać posiekany koperek. Kurczak w sosie pieczarkowym najlepiej komponuje się z ryżem, kluskami lub ziemniakami puree oraz z dowolną surówką.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo ciekawy przepis 🙂 zabieram i będę robić…
Serdecznie polecam 🙂