Mięsa

Prosty gulasz z szynki wieprzowej

Prosty gulasz z szynki wieprzowej

Klasyczna potrawa mięsna, która gości w wielu polskich domach. Dziś przedstawiam wam najprostszy sprawdzony przepis na gulasz z szynki wieprzowej, bez konieczności marynowania mięsa. Prosty gulasz z szynką, cebulą i czosnkiem, pachnacy majerankiem i papryką słodką.

Ja zawsze dodaję do mięs z automatu ocet balsamiczny, który korzystnie wpływa zarówno na smak, jak i kruchość mięsa. W ogóle go nie czuć.

Zobacz takżeszynka pieczona w musztardzie.

(Dla 4-6 osób)

– 700g szynki wieprzowej

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– ½ łyżeczki czosnku granulowanego

– 1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej

– 1 łyżka majeranku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 kulki pieprzu

– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

– 2-3 łyżki najlepiej smalcu do podsmażenia mięsa, cebuli i czosnku

– 1 czubata łyżka mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić prosty gulasz z szynki wieprzowej?

Mięso z szynki wieprzowej umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w większą kostkę, przełożyć do miski. Oprószyć około ¾ łyżeczki soli, pieprzem, czosnkiem granulowanym, mieloną słodką papryką i majerankiem. Wlać 1-2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie) i dokładnie wymieszać. Odstawić.

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu lub oleju najpierw zeszklić cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do większego garnka. Dołożyć trochę smalcu i na tej samej patelni obsmażyć mięso na gulasz z szynki na na większym gazie, po czym przełożyć do garnka.

Gulasz wieprzowy zalać około 2 szklankami wody (tyle tylko, by ledwie przykryła mięso). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kulki pieprzu. Gulasz wieprzowy w sosie własnym dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa pod przykryciem (nieco ponad 1 godzinę).

Na koniec gulasz z szynki zagęścić mąką. W  ¼ szklanki wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru i dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować.

Gulasz w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Prosty gulasz z szynki wieprzowej w sosie własnym podawać z ziemniakami, kaszą, chlebem bądź ryżem oraz z dowolną surówką. Przed odgrzaniem gulaszu warto wlać nieco wody.

Smacznego!

Helen G.

Prosty gulasz z szynki wieprzowej
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button