Mięsa

Indyk w sosie śmietanowym

Indyk w sosie śmietanowym

Gesty, kremowy sos porowo-śmietanowy oraz aromatyczne eksalopki z indyka to pomysł na bardzo smaczny i stosunkowo szybki obiad. Indyk w sosie śmietanowym dobrze komponuje się szczególnie z makaronem, choć lubię go także podawać klasycznie – z ziemniaczkami.

Zobacz takżeeskalopki z indyka w sosie musztardowym.

(Dla 6-8 osób)

Składniki:

– 700-800g piersi z indyka

– 1 duża cebula

– biała część pora

– 4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka mielonej papryki w proszku

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 400g śmietanki słodkiej 30%

– 1 szklanka bulionu

– 2 łyżki mąki

– 1 łyżka soku z cytryny

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do podsmażenia cebuli, pora i mięsa

– grubo posiekana natka pietruszki

Jak zrobić indyka w sosie śmietanowym?

Filet z indyka pokroić na niezbyt grube plastry, każdy przekroić na pół. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić, posypać mieloną słodką papryką, doprawić pieprzem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Białą część pora pokroić w półksiężyce, zaś cebulę – w kostkę. Na rozgrzanym oleju w garnku zeszklić por i cebulę. Dodać 2 drobno posiekane ząbki czosnku.

Na patelni obsmażyć na rumiano mięso z indyka z obu stron. Dodać do warzyw i zalać bulionem. Sos doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dusić na małym ogniu przez 20 minut, po czym wlać śmietankę i dusić jeszcze 10 minut. Sos zagęścić maką wymieszaną w ¼ szklanki wody, zahartowaną gorącym wywarem.

Na koniec dodać do sosu sok z cytryny i grubo posiekaną natkę pietruszki – już nie gotować. Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie pasuje także z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

Helen G.

Indyk w sosie śmietanowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button