Indyk w sosie śmietanowym
Indyk w sosie śmietanowym
Gesty, kremowy sos porowo-śmietanowy oraz aromatyczne eksalopki z indyka to pomysł na bardzo smaczny i stosunkowo szybki obiad. Indyk w sosie śmietanowym dobrze komponuje się szczególnie z makaronem, choć lubię go także podawać klasycznie – z ziemniaczkami.
Zobacz także → eskalopki z indyka w sosie musztardowym.
(Dla 6-8 osób)
Składniki:
– 700-800g piersi z indyka
– 1 duża cebula
– biała część pora
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka mielonej papryki w proszku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 400g śmietanki słodkiej 30%
– 1 szklanka bulionu
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do podsmażenia cebuli, pora i mięsa
– grubo posiekana natka pietruszki
▌Jak zrobić indyka w sosie śmietanowym?
Filet z indyka pokroić na niezbyt grube plastry, każdy przekroić na pół. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić, posypać mieloną słodką papryką, doprawić pieprzem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Białą część pora pokroić w półksiężyce, zaś cebulę – w kostkę. Na rozgrzanym oleju w garnku zeszklić por i cebulę. Dodać 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
Na patelni obsmażyć na rumiano mięso z indyka z obu stron. Dodać do warzyw i zalać bulionem. Sos doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dusić na małym ogniu przez 20 minut, po czym wlać śmietankę i dusić jeszcze 10 minut. Sos zagęścić maką wymieszaną w ¼ szklanki wody, zahartowaną gorącym wywarem.
Na koniec dodać do sosu sok z cytryny i grubo posiekaną natkę pietruszki – już nie gotować. Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie pasuje także z makaronem lub ryżem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pychotka!