MięsaTesty produktów

Roladki schabowe w sosie pomidorowym

Roladki schabowe w sosie pomidorowym

To doskonała propozycja na weekendowy lub odświętny obiad. Roladki schabowe w sosie pomidorowym rozpływają się w ustach. Są kruche i miękkie. Jednak, aby mięso było idealne, musi być pokrojone w cienkie plastry i dobrze utłuczone.

Roladki można upiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku lub udusić. Mając dedykowaną do mięs patelnię Fissler Crispy Steelux Premium, wybrałam duszenie. Wymaga ona jednak bardzo dobrego rozgrzania, zanim położymy na nią mięso.

Do przyprawienia dania użyłam czubrycy czerwonej, mieszanki przypraw znanej w kuchni bułgarskiej. Istnieje czubryca zielona i czerwona. Ta druga moim zdaniem idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. W jej składzie znajdziemy sól, paprykę słodką, nać pietruszki, czosnek, nać kopru, bazylię, cząber, oregano i majeranek.

Mieszanka ta nie zawiera glutaminianu sodu. Jeśli nie macie takiej mieszanki, użyjcie któregoś z powyższych ziół np. oregano i bazylię, choć przyznam, że gotowa przyprawa to duże ułatwienie.

(około 8 roladek)

Składniki:

– 60-70 dag schabu bez kości

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 10 dag sera żółtego w plastrach

– 10 dag szynki konserwowej

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka czerwonej czubrycy

– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– smalec lub olej do smażenia

– nitka do obwiązania roladek

Jak zrobić roladki schabowe w sosie pomidorowym?

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w cienkie plastry o grubości 1,5 cm. Każdy rozbić dokładnie tłuczkiem. Posolić, dodać pieprzu. Na każdy plaster układać plaster żółtego sera i plaster szynki. Zawijać ciasno w rulon. Każdą roladkę obwiązać nitką. Roladki obsmażyć na dużym gazie na smalcu lub oleju.

Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Przełożyć do mięsa. Podlać roladki około 1,5 szklanki wody wymieszanej z 2-3 łyżkami koncentratu. Dodać liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę czerwonej czubrycy. Dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, do miękkości. Roladki wyjąć łyżką cedzakową na półmisek, aby zagęścić sos.

W około 1/3 szklanki wody rozrobić 1 łyżkę mąki, aby nie było grudek, dodać 1 łyżkę śmietany oraz kilka łyżek gorącego wywaru, aby zahartować śmietanę. Wymieszać i wlać do sosu. Zagotować. Sos doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Aby uzyskać gładki sos pomidorowy, można go przelać przez sito. Do roladek schabowych bardzo dobrze pasują pieczone ziemniaki i surówka z czerwonej kapusty.

Smacznego!

Helen G.

Roladki schabowe w sosie pomidorowym
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

14 komentarzy

  1. Z wielką chęcią zjadłabym taki obiad:) Czasem robię takie roladki ale zwykle wołowe z ogórkiem kwaszonym, boczkiem i cebulką.

  2. Danie typowo w moim guście. Też posiadam stalową patelnię, tylko nie taką ładną. Potwierdzam, wychodzą spod niej najlepsze mięsa.

  3. Ale pyszny obiadek! U mnie dziś szpinak, ale może za tydzień się zainspiruje, bo już czuję ten wspaniały zapach Twojego dania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button