Roladki schabowe w sosie pomidorowym


Roladki schabowe w sosie pomidorowym

To doskonała propozycja na weekendowy lub odświętny obiad. Roladki schabowe w sosie pomidorowym rozpływają się w ustach. Są kruche i miękkie. Jednak, aby mięso było idealne, musi być pokrojone w cienkie plastry i dobrze utłuczone. Swoje roladki przygotowałam przy użyciu bardzo pomocnego gadżetu, tłuczka do mięsa Victor. Jest nie tylko tłuczkiem ale i siekaczem. Wewnątrz znajduje się 56 noży ze stali nierdzewnej.

Roladki można upiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku lub udusić. Mając dedykowaną do mięs patelnię Fissler Crispy Steelux Premium, wybrałam duszenie. Wymaga ona jednak bardzo dobrego rozgrzania, zanim położymy na nią mięso. Do przyprawienia dania użyłam czubrycy czerwonej, mieszanki przypraw znanej w kuchni bułgarskiej. Istnieje czubryca zielona i czerwona. Ta druga moim zdaniem idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. W jej składzie znajdziemy sól, paprykę słodką, nać pietruszki, czosnek, nać kopru, bazylię, cząber, oregano i majeranek. Mieszanka ta nie zawiera glutaminianu sodu. Jeśli nie macie takiej mieszanki, użyjcie któregoś z powyższych ziół np. oregano i bazylię, choć przyznam, że gotowa przyprawa to duże ułatwienie.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 60-70* dag schabu bez kości

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 10 dag sera żółtego w plastrach

– 10 dag szynki konserwowej

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka czerwonej czubrycy

– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

– ok. 1,5 szklanki wody

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

* z 70 dag schabu wyszło mi 10 roladek

Jak zrobić roladki schabowe w sosie pomidorowym?

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w cienkie plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy rozbić dokładnie tłuczkiem. Posolić, dodać pieprzu. Na każdy plaster układać plaster żółtego sera i plaster szynki. Zawijać ciasno w rulon. Można spiąć wykałaczką, choć nie jest to konieczne. Na rozgrzaną patelnię dodać nieco smalcu i kłaść roladki zwinięciem do dołu. Podsmażyć na rumiano z obu stron.

Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Przełożyć do mięsa. Podlać roladki ok.1,5 szklanki wody wymieszanej z 2-3 łyżkami koncentratu. Dodać liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę czerwonej czubrycy. Dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut, do miękkości. Roladki wyjąć łyżką cedzakową na półmisek, aby zagęścić sos. W niewielkiej ilości wody rozrobić 1 łyżkę mąki, aby nie było grudek, dodać 1 łyżkę śmietany, wymieszać. Przed wlaniem, dodać 2 łyżki gorącego wywaru, aby zahartować śmietanę. Następnie wlać rozrobioną mąkę ze śmietaną do sosu. Doprawić sos na koniec w razie potrzeby solą i pieprzem. Aby uzyskać gładki sos, można go przelać przez sito. Roladki schabowe polecam podać z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

roladki-schabowe-w-sosie-pomidorowym3roladki-schabowe-w-sosie-pomidorowymroladki-schabowe-w-sosie-pomidorowym2roladki-schabowe-w-sosie-pomidorowym6roladki-schabowe-w-sosie-pomidorowym5
Poprzedni Surówka z buraka i ogórka kiszonego
Nastepny Chleb wiejski z siemieniem lnianym

14 komentarzy

  1. Monia
    9 września 2016
    Odpowiedz

    Wyglądają meeeega apetycznie. Dziękuję za inspirację:-)Fajny ten ubijak.

    • Helen G.
      Helen G.
      9 września 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję:) Są naprawdę smaczne, polecam!

  2. Marzena T (Mania)
    9 września 2016
    Odpowiedz

    Pięknie się prezentuje :) Aż ślinka cieknie !

  3. Ewcia
    9 września 2016
    Odpowiedz

    Z wielką chęcią zjadłabym taki obiad:) Czasem robię takie roladki ale zwykle wołowe z ogórkiem kwaszonym, boczkiem i cebulką.

    • Helen G.
      Helen G.
      9 września 2016
      Odpowiedz

      Roladki wołowe też są pyszne, robię je tak samo :)

  4. Irek W.
    9 września 2016
    Odpowiedz

    Danie typowo w moim guście. Też posiadam stalową patelnię, tylko nie taką ładną. Potwierdzam, wychodzą spod niej najlepsze mięsa.

  5. Kasia
    9 września 2016
    Odpowiedz

    Wyglądaja bardzo smakowicie.

  6. Urszula Dziedziela
    9 września 2016
    Odpowiedz

    Helen, tak apetycznie przygotowałaś schabiki, że chętnie wpadłabym do Ciebie na obiad :)

  7. Agata
    10 września 2016
    Odpowiedz

    Taki obiadek to bym zjadła :)

  8. Lukasz
    11 września 2016
    Odpowiedz

    Mmm, wyglądają bardzo smacznie :-).

  9. kosmetykofanki
    11 września 2016
    Odpowiedz

    Właśnie zastanawiałam się co zrobić ze schabem bo mam sporo, dzięki za wspaniały przepis! :)

  10. Królowa Karo
    11 września 2016
    Odpowiedz

    Ale pyszny obiadek! U mnie dziś szpinak, ale może za tydzień się zainspiruje, bo już czuję ten wspaniały zapach Twojego dania :)

  11. Cyanna
    13 września 2016
    Odpowiedz

    Już wiem co ugotuję w weekend na obiad. :) Mój narzeczony jest wieeelkim fanem schabu :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 września 2016
      Odpowiedz

      Spróbuj i daj znać, jak danie wyszło:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *