Prosty gulasz z łopatki


Prosty gulasz z łopatki

Doskonały z kaszą. Tradycyjny domowy gulasz z łopatki to ten z wyraźną nutą czosnku i papryki. Ja dodaję jeszcze zioła prowansalskie. Mięso z łopatki jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, zaś sos ciemny i gęsty, bez dodatku śmietany.

Poniżej przedstawiam wam prosty gulasz z łopatki. Uda się każdemu, nawet osobom początkującym w kuchni. Dodam, że potrawa jest nie tylko bardzo smaczna ale też i tania.

Zobacz także

gulasz ze śliwkami

gulasz wieprzowy z warzywami

gulasz wieprzowy z dynią.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 80 dag łopatki wieprzowej

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki smalcu/oleju

– około ½ l wody

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 listki laurowe

– 1 łyżka słodkiej papryki

– ¼ łyżeczki ostrej papryki

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki czosnku granulowanego

– 2 łyżki mąki

– pieprz ziołowy

– sól, pieprz

Jak zrobić prosty gulasz z łopatki?

Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem  i pokroić w większą kostkę. Posypać solą i czarnym pieprzem. Następnie obsmażyć na dużym ogniu na smalcu lub oleju. Podsmażone mięso przełożyć do rondla.

Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Cebulę przełożyć do rondla z mięsem. Zalać wodą, tyle tylko by ledwie przykryła mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy.

Gulasz dusić na wolnym ogniu do miękkości (około 1 godzina). Kiedy mięso będzie już miękkie zagęścić gulasz mąką. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru i dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować.

Gulasz doprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu ziołowego. Gulasz z łopatki dobrze komponuje się z kaszą gryczaną, jęczmienną bądź ryżem. Podawać z dodatkiem surówki np. ogórkami kiszonymi albo z buraczkami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

prosty-gulasz-z-lopatki2
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Zupa grysikowa (z kaszą manną)
Nastepny Sałatka z czerwoną fasolą i szynką

4 komentarze

  1. Avatar
    Ervisha
    6 kwietnia 2019
    Odpowiedz

    Prostota ale i smak ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 kwietnia 2019
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

  2. Avatar
    Ania
    10 kwietnia 2019
    Odpowiedz

    Mój mąż i syn to są bardzo mięsożerni i kochają takie gulasze, mogli by je jeść każdego dnia :) fajny przepis :)

    • Helen G.
      Helen G.
      10 kwietnia 2019
      Odpowiedz

      U mnie jest podobnie :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *