Chleb wiejski z siemieniem lnianym


Chleb wiejski z siemieniem lnianym

Upiekłam go z gotowej mieszanki i posypałam siemieniem lnianym. Chleb wiejski z siemieniem lnianym jak zwykle okazał się bardzo smaczny. Wiele razy piekłam pieczywo z gotowej mieszanki. Zawsze się udaje!

Mieszanka zawiera naturalny wysuszony zakwas żytni. Spróbujcie, a gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. Chleb upieczony w domu wspaniale smakuje. Nie mówiąc już o doznaniach estetycznych. W całym domu pachnie świeżo upieczonym chlebem… Bezcenne.

Chleb wiejski wzbogaciłam siemieniem lnianym. Jest ono bardzo bogate w składniki odżywcze, zawiera m in. witaminy z grupy B, witaminę E, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) – głównie cenne omega-3, egzogenne aminokwasy, związki śluzowe, kwasy organiczne, sterole, błonnik, fitoestrogeny, flawonoidy, lecytynę, kwas askorbinowy oraz sole mineralne, jak: magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, kobalt, miedź i wapń.

Nasiona lnu warto włączyć do codziennej diety. Są bowiem pomocne w zaparciach, stanach zapalnych żołądka (działają powlekająco i osłaniająco na przewód pokarmowy). Korzystnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie, regulują poziom cholesterolu, a także są pomocne w odchudzaniu.

Zobacz także

chleb razowy.

Skład mieszanki: mąka pszenna typ750, mąka żytnia typ720, słód, naturalny zakwas żytni, sól.

Do upieczenia chleba potrzebujemy:

– mieszanki na chleb wiejski (500g) – klik

– garść nasion siemienia lnianego

– wody

– drożdży instant

– foremki np. kreskówka albo koszyk rozrostowy

Jak zrobić chleb wiejski z siemieniem lnianym?

Sposób przygotowania jest bardzo prosty, szczegółowo opisany na opakowaniu mieszanki. Wpierw należy rozpuścić 9g drożdży świeżych albo 3g drożdży instant (1 łyżeczka) w 300 ml wody o temp. 24°C. Następnie wsypać zawartość torebki i mieszać dłońmi przez 20 minut.

Ciasto pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Następnie uformować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki albo koszyka rozrostowego. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Chleb przed włożeniem, posmarować żółtkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w tej temperaturze przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez około 30 minut, do zarumienienia wierzchu. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

chleb-wiejski-z-siemieniem-lnianym2
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Roladki schabowe w sosie pomidorowym
Nastepny Koktajl bananowo-pomarańczowy

12 komentarzy

  1. Avatar
    Irek W.
    13 września 2016
    Odpowiedz

    Zjadłbym taki domowy chleb… :)

  2. Avatar
    Idyllaablog
    13 września 2016
    Odpowiedz

    Kurczę jak tylko będę miała czas to muszę ten przepis sprawdzić wygląda mega apetycznie!

  3. Avatar
    Monia
    13 września 2016
    Odpowiedz

    Ale bym zjadła kromkę:) Niegdy nie piekłam chleba z gotowej mieszanki. Fajny pomysł:)

  4. Avatar
    Agata Kądziołka
    14 września 2016
    Odpowiedz

    Siemię lniane bardzo lubię :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 września 2016
      Odpowiedz

      Ja też. Często je sobie prażę na suchej patelni ze szczyptą soli. Potem lekko ugniatam w moździerzu i przekładam do słoika. Świetnie nadaje się do posypania kanapek. Słoik przechowuję w lodówce.

  5. Avatar
    Lukas
    14 września 2016
    Odpowiedz

    Wygląda świetnie! :-)

  6. Avatar
    kosmetykofanki
    15 września 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam taki pyszny domowy chlebek :) Zawsze jak wypiekam to dorzucam do ciała dużo nasionek, siemienie lniane uwielbiam i czasami jem nawet na sucho ;p

  7. Avatar
    Mela
    26 września 2016
    Odpowiedz

    Chlebek wygląda wyśmienicie, a siemię lniane, to naprawdę świetny i zdrowy wybór :) Polecam również chlebek z nasionami chia :)

    • Helen G.
      Helen G.
      26 września 2016
      Odpowiedz

      Piekłam kiedyś chleb posypany nasionami chia :-)

  8. Avatar
    kuchnia u Krysi
    26 września 2016
    Odpowiedz

    Fantastyczny domowy chlebuś Chętnie taki upiekę. Pięknie wygląda Twój chlebek. Jak z prawdziwej piekarni :)

  9. Avatar
    zdzich659
    1 października 2016
    Odpowiedz

    nie wiem czemu ale słabo mi wyrósł, ale jest smaczny

    • Helen G.
      Helen G.
      1 października 2016
      Odpowiedz

      Może zbyt krótko wyrastało ciasto?

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *