Chleb wiejski z siemieniem lnianym


Dziś przestawiam chleb z gotowej mieszanki, jest nim chleb wiejski z posypką z siemienia lnianego. Wiele razy piekłam takie chleby. Zawsze się udają a mieszkanka jest idealnie skomponowana. Zawiera ona naturalny wysuszony zakwas żytni. Spróbujcie, a gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. Chleb upieczony w domu wspaniale smakuje. Nie mówiąc już o doznaniach estetycznych. W całym domu pachnie świeżo upieczonym chlebem… Bezcenne.

Chleb wiejski wzbogaciłam siemieniem lnianym. Jest ono bardzo bogate w składniki odżywcze, zawiera m in. witaminy z grupy B, witaminę E, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) – głównie cenne omega-3, egzogenne aminokwasy, związki śluzowe, kwasy organiczne, sterole, błonnik, fitoestrogeny, flawonoidy, lecytynę, kwas askorbinowy oraz sole mineralne, jak: magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, kobalt, miedź i wapń. Nasiona lnu warto włączyć do codziennej diety. Są bowiem pomocne w zaparciach, stanach zapalnych żołądka (działają powlekająco i osłaniająco na przewód pokarmowy). Korzystnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie, regulują poziom cholesterolu, a także są pomocne w odchudzaniu.

Skład mieszanki: mąka pszenna typ750, mąka żytnia typ720, słód, naturalny zakwas żytni, sól.

Do upieczenia chleba potrzebujemy:

– mieszanki na chleb wiejski (500g)

– garść nasion siemienia lnianego

– wody

– drożdży instant

– foremki np. kreskówka albo koszyk rozrostowy

 

 

Sposób przygotowania jest bardzo prosty, szczegółowo opisany na opakowaniu mieszanki. Wpierw należy rozpuścić 9g drożdży świeżych albo 3g drożdży instant (1 łyżeczka) w 300 ml wody o temp. 24°C. Następnie wsypać zawartość torebki i mieszać dłońmi przez 20 minut. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 30 minut. Następnie uformować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki albo koszyka rozrostowego. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Chleb przed włożeniem, posmarować żółtkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w tej temperaturze przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez około 30 minut, do zarumienienia wierzchu. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Roladki schabowe w sosie pomidorowym
Nastepny Koktajl bananowo-pomarańczowy

12 komentarzy

  1. Irek W.
    13 września 2016
    Odpowiedz

    Zjadłbym taki domowy chleb… :)

  2. Idyllaablog
    13 września 2016
    Odpowiedz

    Kurczę jak tylko będę miała czas to muszę ten przepis sprawdzić wygląda mega apetycznie!

  3. Monia
    13 września 2016
    Odpowiedz

    Ale bym zjadła kromkę:) Niegdy nie piekłam chleba z gotowej mieszanki. Fajny pomysł:)

  4. Agata Kądziołka
    14 września 2016
    Odpowiedz

    Siemię lniane bardzo lubię :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 września 2016
      Odpowiedz

      Ja też. Często je sobie prażę na suchej patelni ze szczyptą soli. Potem lekko ugniatam w moździerzu i przekładam do słoika. Świetnie nadaje się do posypania kanapek. Słoik przechowuję w lodówce.

  5. Lukas
    14 września 2016
    Odpowiedz

    Wygląda świetnie! :-)

  6. kosmetykofanki
    15 września 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam taki pyszny domowy chlebek :) Zawsze jak wypiekam to dorzucam do ciała dużo nasionek, siemienie lniane uwielbiam i czasami jem nawet na sucho ;p

  7. Mela
    26 września 2016
    Odpowiedz

    Chlebek wygląda wyśmienicie, a siemię lniane, to naprawdę świetny i zdrowy wybór :) Polecam również chlebek z nasionami chia :)

    • Helen G.
      Helen G.
      26 września 2016
      Odpowiedz

      Piekłam kiedyś chleb posypany nasionami chia :-)

  8. kuchnia u Krysi
    26 września 2016
    Odpowiedz

    Fantastyczny domowy chlebuś Chętnie taki upiekę. Pięknie wygląda Twój chlebek. Jak z prawdziwej piekarni :)

  9. zdzich659
    1 października 2016
    Odpowiedz

    nie wiem czemu ale słabo mi wyrósł, ale jest smaczny

    • Helen G.
      Helen G.
      1 października 2016
      Odpowiedz

      Może zbyt krótko wyrastało ciasto?

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *