Chleb gryczany


Trochę już się napiekłam tych chlebów. Ale wciąż mi nie dość, bo gdy raz spróbuje się upiec chleb samemu, to chce się to robić nadal. Pieczenie chleba zaczyna człowiekowi sprawiać radość oraz fakt, że spożywa swój własny wypiek. Dziś propozycja chleba z gotowej mieszanki – gryczanego. Mąka gryczana razowa bogata jest w składniki odżywcze. Chleb posypałam dodatkowo słonecznikiem. Polecam spróbować, bo smak wprost bezcenny :-)

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb gryczany (500g) do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe

– garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

– woda

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

Skład mieszanki: mąka gryczana razowa, pszenna t750, żytnia t720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant. Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, GMM.

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek dużej i małej mieszamy w naczyniu, wlewamy 310g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszamy np. drewnianą łopatką. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie). Przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego i posypujemy słonecznikiem. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) – wypiekamy chleb przez 3 minuty, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

Moja rada:

Na 10-15 minut przed końcem pieczenia można posmarować wierzch chleba rozkłóconym białkiem z odrobiną wody lub mleka (zabieg ten zapewni błyszczącą skórkę). Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-gryczany2chleb-gryczany1chleb-gryczany
loading...
loading...
Poprzedni Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą
Nastepny Deser truskawkowy

8 komentarzy

  1. ilovebake.pl
    1 lipca 2014
    Odpowiedz

    nigdy nie jadłam takiego chleba, ale bardzo interesujący pomysł :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lipca 2014
      Odpowiedz

      Warto spróbować upiec:)Zawsze się udaje:)

  2. Elisabeth Brzeski
    1 lipca 2014
    Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wyglada Twoj chlebek Helen, na pewno zdrowszy niz kupny! Tez kiedys pieklam rozne chlebki, lecz z braku czasu ostatnio zaprzestalam. Pozdrawiam Cie Helen serdecznie:):)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lipca 2014
      Odpowiedz

      O tak, zdrowszy jest na pewno:) Ja również pozdrawiam:)

  3. Królowa Karo
    2 lipca 2014
    Odpowiedz

    Ja ostatnio odkryłam kaszę gryczaną i się nią zajadam, więc może i taki chlebek by mi smakował.

  4. Urszula
    5 lipca 2014
    Odpowiedz

    Też uwielbiam piec chleby, szczególnie takie na zakwasie, pozdrawiam :)

  5. Monika
    29 lipca 2014
    Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis, będę musiała skorzystać, bo chleby w różnorodnych recepturach po prostu uwielbiam. Będę zaglądać na blog z nadzieją, że znajdę również inne ciekawe przepisy.

  6. BePe
    23 lutego 2017
    Odpowiedz

    Smakowicie!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *