Chleb gryczany


Chleb gryczany

Upiekłam go z gotowej mieszanki pozbawionej konserwantów i sztucznych dodatków. Chleb gryczany jest smaczny, mięsisty z chrupiącą skórką. Mąka gryczana zawiera cenne aminokwasy (m in. lizynę, metioninę i tryptofan) oraz minerały (magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, cynk, miedź i mangan). Nie zawiera glutenu. Chleb posypałam dodatkowo słonecznikiem.

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb gryczany (500g) do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe

– garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

– woda

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

Skład mieszanki: mąka gryczana razowa, pszenna t750, żytnia t720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant. Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, GMM.

Jak zrobić chleb gryczany?

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek dużej i małej mieszamy w naczyniu, wlewamy 310g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszamy np. drewnianą łopatką. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie). Przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego i posypujemy słonecznikiem. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) – wypiekamy chleb przez 3 minuty, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

Moja rada:

Na 10-15 minut przed końcem pieczenia można posmarować wierzch chleba rozkłóconym białkiem z odrobiną wody lub mleka (zabieg ten zapewni błyszczącą skórkę). Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-gryczany2chleb-gryczany1chleb-gryczany
loading...
Poprzedni Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą
Nastepny Deser truskawkowy

8 komentarzy

  1. ilovebake.pl
    1 lipca 2014
    Odpowiedz

    nigdy nie jadłam takiego chleba, ale bardzo interesujący pomysł :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lipca 2014
      Odpowiedz

      Warto spróbować upiec:)Zawsze się udaje:)

  2. Elisabeth Brzeski
    1 lipca 2014
    Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wyglada Twoj chlebek Helen, na pewno zdrowszy niz kupny! Tez kiedys pieklam rozne chlebki, lecz z braku czasu ostatnio zaprzestalam. Pozdrawiam Cie Helen serdecznie:):)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lipca 2014
      Odpowiedz

      O tak, zdrowszy jest na pewno:) Ja również pozdrawiam:)

  3. Królowa Karo
    2 lipca 2014
    Odpowiedz

    Ja ostatnio odkryłam kaszę gryczaną i się nią zajadam, więc może i taki chlebek by mi smakował.

  4. Urszula
    5 lipca 2014
    Odpowiedz

    Też uwielbiam piec chleby, szczególnie takie na zakwasie, pozdrawiam :)

  5. Monika
    29 lipca 2014
    Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis, będę musiała skorzystać, bo chleby w różnorodnych recepturach po prostu uwielbiam. Będę zaglądać na blog z nadzieją, że znajdę również inne ciekawe przepisy.

  6. BePe
    23 lutego 2017
    Odpowiedz

    Smakowicie!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *