Sałatka na krakersach z tuńczykiem


Sałatka na krakersach z tuńczykiem

Niezwykle efektowna, bo swoim wyglądem przypomina ciasto. Sałatka na krakersach z tuńczykiem idealnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach czy na świątecznym stole. To jedna z moich ulubionych sałatek. Uwielbiam ją nie tylko za ciekawy smak ale też i sposób podania. Zapewniam was, że goście będą zachwyceni taką przekąską.

Sałatka na krakersach z tuńczykiem jest bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Potrawa wymaga tylko około 3 godzin chłodzenia w lodówce. Tyle czasu potrzeba, by krakersy zdążyły zmięknąć. Wówczas sałatkę bez problemu kroi się niczym ciasto albo tort.

Poszczególne warstwy sałatki nie wymagają solenia, ponieważ krakersy są dosyć słone. Wystarczy doprawić je szczyptą pieprzu. Warstwy sałatki ułożyłam w blaszce robiąc prostokąt składający się z 6 krakersów po 3 w rzędzie. Jest to proporcja w sam raz na kilkoro gości. Możecie zrobić oczywiście mniejszą porcję, w zależności od indywidualnych potrzeb, układając mniejszy prostokąt np. z 4 czy 5 krakersów po 3 w rzędzie. Wówczas można dać 1 jajko mniej lub zostawić jak jest. Poszczególne warstwy będą po prostu trochę wyższe.

Serdecznie polecam wam również inne moje warstwowe sałatki:

sałatka warstwowa (z szynką)

sałatka warstwowa z tuńczyka

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1½ paczki krakersów (3 warstwy po 18 sztuk)

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– 1 puszka tuńczyka (polecam tego w kawałkach w oleju)

– 1 mała cebula lub pół średniej

– 10-12 dag sera żółtego

– 1 ogórek kiszony

– 3-4 strąki papryki marynowanej

– 7 łyżek majonezu

– ½ łyżeczki musztardy

– pieprz

Dodatkowo:

– szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić sałatkę na krakersach z tuńczykiem?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek.

Warstwa serowa: ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać odsączoną z zalewy drobno posiekaną marynowaną paprykę, 3 łyżki majonezu oraz trochę pieprzu. Dokładnie wymieszać.

Warstwa z tuńczykiem: tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, dodać drobno pokrojony ogórek kiszony, 2 łyżki majonezu, ½ łyżeczki musztardy i szczyptę pieprzu. Wymieszać.

Warstwa z białek: białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z 2 łyżkami majonezu, dodać szczyptę pieprzu i wymieszać.

Warstwa z żółtek: żółta rozkruszyć w dłoniach albo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Poszczególne warstwy sałatki układać na prostokątnej blaszce (użyłam tej do ciasta), desce lub półmisku następująco:

1. warstwa 6 krakersów po 3 w rzędzie (razem 18 krakersów na jedną warstwę) – można też użyć mniejszej ilości krakersów.

2. warstwa serowa. Należy nakładać ją ostrożnie (ja to robię widelcem), przytrzymując krakersy, gdyż łatwo się rozsuwają. Masę wyrównać.

3. warstwa krakersów

4. warstwa z tuńczykiem

5. warstwa krakersów

6. warstwa z białek.

7. warstwa z żółtek.

Wierzch sałatki udekorować posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę na krakersach z tuńczykiem przed podaniem schłodzić minimum 3 godziny w lodówce, by krakersy zmiękły lub ewentualnie na całą noc. Kroić porcje sałatki jak ciasto i podawać do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-na-krakersach-z-tunczykiem2salatka-na-krakersach-z-tunczykiem1salatka-na-krakersach-z-tunczykiemsalatka-na-krakersach-z-tunczykiem3salatka-na-krakersach-z-tunczykiem4
loading...
Poprzedni Sos beszamelowy
Nastepny Pierogi z pasztetową

7 komentarzy

  1. agata
    12 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Nigdy rybnych sałatek nie robiłam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Ja bardzo lubię :-)

  2. Ervisha
    13 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Fajny pomysł na krakersy :)

  3. Dorota z kobietytomy.pl
    15 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Przypomina mi sałatkę kijowską, wykorzystanie krakersów bardzo ciekawe :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Krakersy bardzo podnoszą smak sałatki :)

  4. Agnieszka Wieczorek
    17 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Sałatka prezentuje się rewelacyjnie! Świetny pomysł, aby ją podać na krakersach :)

  5. Kuchnia MagdaLeny
    20 stycznia 2018
    Odpowiedz

    U mnie w domu niestety ta sałata z rybą nie zdała egzaminu :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *