Surówka z selera i jabłka


Surówka z selera i jabłka

Jest lekka i delikatna, z nutą cynamonu. Surówka z selera i jabłka pasuje szczególnie do dań jarskich. Jeśli wolicie nieco ostrzejsze smaki, zamiast cynamonu możecie dać ½ łyżeczki musztardy. Spróbujcie także sałatki z selera (z serem pleśniowym, orzechami i mandarynkami).

(Dla 3 osób)

Składniki:

– ½ średniego selera korzeniowego

– 1 jabłko

– 2 łyżki rodzynek

– garść pokruszonych orzechów włoskich

– 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

– 1 łyżka majonezu

– sok z cytryny

– cukier do smaku

– szczypta cynamonu

– sól, biały pieprz

Jak zrobić surówkę z selera i jabłka?

Seler umyć i obrać. Jabłko umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać rodzynki i część pokruszonych orzechów. W kubeczku połączyć majonez z jogurtem/śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu. Surówkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szczyptę cynamonu, zamieszać. Wierzch posypać resztą pokruszonych orzechów. Surówkę z selera i jabłka podawać do obiadu. Pasuje szczególnie do dań jarskich.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-selera-i-jablka
loading...
Poprzedni Quishe Lorraine z boczkiem
Nastepny Racuchy pomarańczowe

3 komentarze

  1. Basia8212
    10 lutego 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie surówki,będę tu częściej zaglądać:-)

  2. Dorota
    17 lutego 2012
    Odpowiedz

    Seler tak …zawsze i wszędzie i pod każdą postacią:-)

  3. Lilianna
    24 września 2014
    Odpowiedz

    Ach, taka surówka z orzechami musi być przepyszna. Robię jutro :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *