Racuchy pomarańczowe


Przepis na racuchy pomarańczowe znalazłam w dodatku kulinarnym do magazynu telewizyjnego z Biedronki kropki.tv. Podwoiłam tylko liczbę jajek, skórki pomarańczowej i rodzynek. Racuchy są pyszne. Polecam na lekki obiad lub kolację:)

(Dla 2 osób)
Składniki:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 2 jaja

– 3 dag drożdży

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy (16g)

– 2 łyżki rodzynek

– 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

– szczypta soli

– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Dodatkowo:

– bita śmietana lub cukier puder do dekoracji

Rodzynki zalać wrzątkiem na minutę, następnie odsączyć. Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier, jaja i sól. Dokładnie wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo mąkę, następnie wanilię, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz sok z połowy pomarańczy. Ciasto dokładnie wymieszać, powinno być dość gęste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy kłaść na papierowym ręczniku, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać udekorowane bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

racuchy-pomaranczoweracuchy-pomaranczowe3racuchy-pomaranczowe2racuchy-pomaranczowe1
loading...
loading...
Poprzedni Makaronowa zapiekanka z kurczakiem a'la shoarma i warzywami
Nastepny Sałatka ryżowa z wędliną i żółtym serem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *