Racuchy pomarańczowe


Racuchy pomarańczowe

Pyszne i aromatyczne. Przepis na racuchy pomarańczowe znalazłam kiedyś w dodatku kulinarnym do magazynu telewizyjnego kropka.tv. Podwoiłam tylko ilość jajek, skórki pomarańczowej i rodzynek. Racuchy są naprawdę smaczne, wzbogacone sokiem z pomarańczy oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam tę potrawę szczególnie na lekki obiad lub kolację:) Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na racuchy:

racuchy drożdżowe jak pączki

racuchy z jabłkami i orzechami.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 2 jaja

– 3 dag drożdży

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy (16g)

– 2 łyżki rodzynek

– 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

– szczypta soli

– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Dodatkowo:

– bita śmietana lub cukier puder do dekoracji

Jak zrobić racuchy pomarańczowe?

Rodzynki zalać wrzątkiem na minutę, następnie odsączyć. Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier, jaja i sól. Dokładnie wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo mąkę, następnie wanilię, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz sok z połowy pomarańczy. Ciasto dokładnie wymieszać, powinno być dość gęste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Racuchy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy kłaść na papierowym ręczniku, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Racuchy pomarańczowe podawać udekorowane bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

racuchy-pomaranczoweracuchy-pomaranczowe3racuchy-pomaranczowe2racuchy-pomaranczowe1
Poprzedni Surówka z selera i jabłka
Nastepny Sałatka ryżowa z wędliną

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *