Krokiety z szynką, pieczarkami i serem


Krokiety, czyli rodzaj naleśników w chrupiącej panierce, są powszechnie lubianą potrawą. Możemy przyrządzić je z dowolnym farszem, czy to z mięsem, z kapustą i grzybami. Bardzo smaczne są również krokiety ze szpinakiem i mozarellą. Dziś przygotowałam klasyczną wersję, mianowicie krokiety z szynką, pieczarkami i serem. Najlepiej jest kupić szynkę w kawałku i pokroić w małą kosteczkę. Wegetarianie mogą zrezygnować z dodatku wędliny i zrobić krokiety z pieczarkami i serem.

Krokiety choć są w moim odczuciu trochę pracochłonną potrawą, lubię je czasem zrobić kiedy mam więcej czasu i część zamrozić. Najsmaczniejsze są serwowane solo z filiżanką czerwonego barszczyku. Można je odsmażyć na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem albo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku.

 krokiety z szynka, pieczarkami i serem

(ok. 12-13 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– ok.2,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju

Farsz:

– 500g pieczarek

– 20 dag szynki w kawałku

– 20-25 dag sera żółtego

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka oregano

– posiekana natka pietruszki (opcjonalnie; użyłam suszonej)

– sól, pieprz

Panierka:

– 3 jajka

– 3 łyżki mleka

– sól, pieprz

– bułka tarta do obtoczenia krokietów

Ciasto: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, nie za rzadką ani też nie za gęstą. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz: Pieczarki umyć, obrać i drobno posiekać nożem. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić wpierw cebulę, dodać pieczarki. Dusić aż puszczą sok. Posolić, popieprzyć. W międzyczasie pokroić w małą kostkę wędlinę i dodać do pieczarek. Smażyć 2-3 minuty. Dodać mieloną słodką paprykę i oregano. Odcedzić z nadmiaru płynu. Odstawić. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu i wymieszać.

Na każdy placek nakładać porcję farszu złożyć boki i zawinąć ciasno w rulon. W miseczce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Uważać przy tym, aby się nie przypaliły. Podawać gorące (odsmażone na patelni bądź w piekarniku) z kubkiem/filiżanką czerwonego barszczyku.

Smacznego!

Helen G.

krokiety z szynka, pieczarkami i seremkrokiety z szynka, pieczarkami i serem

Poprzedni Szarlotka z bezą - najlepsza
Nastepny Proziaki – podkarpackie placki na sodzie

9 komentarzy

  1. Ania
    29 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię krokiety, a z takim farszem to moje ulubione :) Pięknie wyglądają :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję:)

  2. Brzeski
    29 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Swietny pomysl takie krokiety nadziewane szynka i pieczarkami. Musze to jednak zrobic, jak maz bedzie w pracy, bo usmazone nalesniki u mnie znikaja w mig. Maz zjada je od razu z dzemem lub miodem…
    Dziekuje, Helen za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

  3. ClaudiaMorningstar
    29 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Najlepsze krokiety robi moja babcia (mama mojego taty), ale bardzo dobre jadłam w pewnej restauracji w Zakopanem. Boskie był

  4. Marzena T (Mania)
    29 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Przyznam się bez bicia, krokietów nigdy nie robiłam w domu. Musze w końcu zrobić, bo wstyd jak nie wiem haha :P

    • Helen G.
      Helen G.
      29 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Żaden wstyd :) Kiedyś musi być ten pierwszy raz! Poza tym krokiety domowe są o niebo lepsze od kupnych:)

  5. AnetaO
    30 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam krokiety, szczególnie z pieczarkami :)

  6. lukaszmakeup.pl
    1 maja 2017
    Odpowiedz

    Kocham krokiety ^^

  7. Agata Kądziołka
    3 maja 2017
    Odpowiedz

    Dawno już nie jadłam krokietów -.-

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *