Kotlety mielone z pieczarkami


Kotlety mielone z pieczarkami

Są dobrym pomysłem na smaczny obiad. Kotlety mielone z pieczarkami wzbogaciłam o dodatek sera żółtego i posiekanej natki pietruszki. Przyznaję, że farsz jest naprawdę pyszny! Taka wersja kotletów mielonych jest nieco bardziej pracochłonna, lecz moim zdaniem bardziej wykwintna :) Spróbujcie sami!

(ok.10 sztuk)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego (użyłam z indyka)

– ½ cebuli

– 1 ząbek czosnku

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– kilka łyżek bułki tartej

– 1 jajko

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka najlepiej ostrej musztardy np. Dijon

– sól, pieprz

Farsz pieczarkowo-serowy:

– 15-20 dag pieczarek

– 10 dag żółtego sera

– ½ cebuli

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Panierka:

– bułka tarta

– 2 jajka

– 3 łyżki mleka

– szczypta soli

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?

Mięso włożyć do miski. Połówkę cebuli i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (resztę pozostawić do farszu). Można ewentualnie drobno posiekać cebulę i zeszklić na patelni. Bułkę namoczyć chwilę w mleku. Wbić jajko, dodać przyprawy i musztardę. Namoczoną bułkę odcisnąć i dodać do mięsa. Wyrobić mięso dłońmi na gładką masę. Dodać tyle bułki tartej, aby swobodnie móc formować kotlety.

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę. Pozostałą połówkę cebuli drobno posiekać i zeszklić na oleju. Po chwili dodać pieczarki i dusić parę minut, aż puszczą sok. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nadmiar wody odlać. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do pieczarek. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, w środek nabierać 1 łyżeczkę farszu. Obtoczyć wpierw w bułce tartej, w roztrzepanym lekko posolonym jajku, następnie znów w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron, na niezbyt dużym gazie. Kotlety mielone z pieczarkami podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką, np. z surówką z kapusty pekińskiej.

Smacznego!

Helen


Galeria zdjęć

kotlety-mielone-nadziewane-pieczarkami-i-seremkotlety-mielone-nadziewane-pieczarkami-i-serem3kotlety-mielone-nadziewane-pieczarkami-i-serem1
loading...
Poprzedni Mini tortille – przekąska na imprezę
Nastepny Owsianka z nasionami chia

2 komentarze

  1. Królowa Karo
    5 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam kotletów mielonych inaczej niż klasycznie, ale teraz mnie tak zainspirowałaś, że mam całe mnóstwo pomysłów.

    • Helen G.
      Helen G.
      5 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Warto czasem pokombinować, bo można odkryć nowe smaki:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *