Mięsa

Szybkie gołąbki bez zawijania z kapustą włoską

Szybkie gołąbki bez zawijania z kapustą włoską

To inaczej oszukane gołąbki bez zawijania, prostsza alternatywa dla tradycyjnych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Potrawa ta przypomina duszone pulpety mięsne w sosie pomidorowym, z tą różnicą, że do farszu dodaje się drobno poszatkowaną kapustę włoską – u mnie wcześniej podsmażoną wraz cebulą i czosnkiem. Dzięki podsmażeniu kapusty, gołąbki szybciej „dochodzą” i zwykle wystarczy 30 minut.

Szybkie gołąbki bez zawijania z kapustą włoską duszone w sosie pomidorowym to lubiany przez wiele osób obiad. Najlepiej smakuje z utłuczonymi ziemniakami i dodatkiem dowolnej surówki.

Bardzo lubię tradycyjne gołąbki, lecz nie przepadam za ich robieniem. Obgotowywanie kapusty a później żmudne oddzielanie liści od głąba i usuwanie zgrubień, jest nie tylko czasochłonne ale też uciążliwe. Zwykle mam od tego poparzone palce :-), bo liście kapusty są jeszcze gorące a ja się zazwyczaj spieszę.

Zobacz także gołąbki w sosie pomidorowym (tradycyjne).

(dla 4-5 osób)

Składniki:

– 400-500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

– pół małej kapusty włoskiej

– 1 woreczek ryżu (100g)

– 1 jajko

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– kilka łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia gołąbków

– 3 łyżki kaszy manny

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki tymianku

– ½ łyżeczki oregano

– maggi

– sól, pieprz

Sos pomidorowy:

– 1 kartonik przecieru pomidorowego (400ml) albo słoiczek koncentratu pomidorowego

– około 4 szklanki bulionu (może być z kostki) albo wody

– 1-2 łyżki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18% (opcjonalnie)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– po ½ łyżeczki bazylii i oregano

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do smażenia

Jak zrobić gołąbki bez zawijania z kapustą włoską?

Ryż ugotować w osolonej wodzie krócej niż zwykle, tj.10 minut. Pozostawić do ostudzenia. Kapustę  włoską drobno poszatkować nożem. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę i smażyć kilka minut częśto mieszajac. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.

Mięso mielone przełożyć do większej miski, dodać wcześniej ugotowany ryż, podsmażoną kapustę z cebulą oraz jajko. Dodać masy kaszę, bułkę tartą oraz przyprawy. Farsz powinien być zwarty i kleisty. Masę wyrobić dłońmi. W razie potrzeby, jeśli farsz będzie zbyt luźny, dodać jeszcze trochę bułki tartej.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne gołąbki, każdy obtaczać w bułce tartej. Gołąbki usmażyć na patelni z dodatkiem oleju na rumiano. Usmażone „oszukane” gołąbki przełożyć do podłużnego ronndla.

Sos pomidorowy: Bulion albo wodę wymieszać z przecierem pomidorowym i cukrem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Włożyć gołąbki. Sos powinien jedynie ledwie je zakrywać. Gołąbki bez zawijania dusić na małym ogniu przez 30 minut. Ostrożnie mieszać sos, by gołąbki się nie rozwaliły. W przypadku, gdy sos pod wpływem gotowania trochę wyparuje, dolać nieco wody.

Gołąbki ostrożnie wyjąć na półmisek a sos pomidorowy zagęścić 1-2 łyżkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, z dodatkiem 3-4 łyżek gorącego wywaru oraz 2 łyżek śmietany. Sos do gołąbków doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym z kapustą włoską podawać z ziemniakami purée i ulubioną surówką.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Szybkie gołąbki bez zawijania z kapustą włoską
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close