Naleśniki budyniowe


Naleśniki budyniowe

Leciutkie o przyjemnym aromacie budyniu waniliowego. Naleśniki budyniowe to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Odnoszę wrażenie, że naleśniki z budyniem są delikatniejsze od klasycznych naleśników. Mają ładny złoty kolor. Ciasto naleśnikowe wydaje mi się też bardziej wodniste. Wychodzą z niego mięciutkie i cieniutkie placki, które może nadziać czymkolwiek czy to białym serem na słodko, dżemem, bitą śmietaną i owocami czy też kremem orzechowym.

Budyniowe naleśniki to doskonały pomysł zarówno na śniadanie, kolację jak i lekki jarski obiad. Serdecznie polecam wam również naleśniki z serem i orzechami.

(12-13 sztuk)

Składniki:

– 1,5 mleka

– 1,5 szklanki wody mineralnej (można dać gazowaną)

– 1 ⅓ szklanki mąki pszennej

– 3 jajka

– 2 budynie waniliowe (po 40g)

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżka domowego cukru waniliowego

– 2 łyżki oleju

– szczypta soli

Dodatki (do wyboru):

◈ nadzienie z białego sera na słodko

◈ owoce

◈ dżem/konfitura

◈ domowy krem Nutella

Jak zrobić naleśniki budyniowe?

Do miski wbić jajka, wlać mleko i wodę, wsypać mąkę, budynie, cukry i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Wlać 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało lejącą, nieco wodnistą konsystencję.

Patelnię do naleśników posmarować olejem. Porcję ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię przy pomocy chochelki. Smażyć cienkie placki. Naleśniki budyniowe podawać z serem na słodko, z dżemem, konfiturą, owocami albo z Nutellą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Pasta na kanapki z twarogu i papryki
Nastepny Roladki z kurczaka ze szpinakiem

6 komentarzy

  1. Ervisha
    4 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Jeszcze takich nie jadłam ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      4 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :)

  2. Magda
    5 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Takich naleśników jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł do wypróbowania :)

  3. Kuchnia MagdaLeny
    5 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie naleśniki :)

  4. pirelka
    6 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Ja zwykle stawiam na tradycyjne, ale te budyniowe muszę spróbować :)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *