Sałatka ryżowa z wędliną i żółtym serem


DSCN1608

DSCN1608(duża salaterka)
Składniki:

– 1 woreczek ryżu (100g)

– 15 dkg żółtego sera

– 15 dkg wędliny

– 1 papryka czerwona

– 4 ogórki konserwowe

– puszka kukurydzy

– kilka pieczarek marynowanych (niekoniecznie)

– biała część pora

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka curry

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– majonez

– 1 łyżka musztardy

– sól, pieprz

 

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Por drobno posiekać posypać obficie solą i odstawić na 15 minut.  Ser, wędlinę, paprykę i ogórka pokroić w niedużą kostkę. Połączyć składniki w salaterce, dodać kukurydzę odsączoną z zalewy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Sałatkę wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać curry, słodką paprykę, sól i pieprz. Sałatkę schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Helen G.

 

Poprzedni Racuchy pomarańczowe
Nastepny Quesadillas z kurczakiem, papryką i pieczarkami

5 komentarzy

  1. Dusia
    29 lutego 2012
    Odpowiedz

    smacznie

  2. Basia8212
    29 lutego 2012
    Odpowiedz

    Muszę ją wypróbować,świetny przepis!dziękuję:-)

  3. Dorota
    6 marca 2012
    Odpowiedz

    Fajna sałatka:-)

  4. andrzej lesniak
    25 stycznia 2015
    Odpowiedz

    o kur……a ta salatka jest zajebista !! zrobilem ja dla kolegow ktorzy wpadli do mnie ogladac mecz. cala salaterka zniknela jeszcze przed koncem 1 polowy !! polecam zwlaszcza do wodeczki ;) przeciez miod malina kocham Pania Dorote !!!!!

    • Helen G.
      Helen G.
      26 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się,że sałatka smakowała:-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *