Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem


Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem

Doskonała na święta i imprezy domowe. Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem wygląda jak ciasto, do tego łatwo się kroi. Sałatkę tworzą 3 warstwy krakersów przełożone kolejno masą serowo-porową, pieczarkową oraz białkową. Wierzch sałatki to pokruszone żółtka jajek, obficie posypane posiekanym szczypiorkiem.

Warstwowa sałatka z krakersami i pieczarkami zachwyci niejedną osobę. Ważne aby równomiernie rozsmarować całą powierzchnię krakersów, wówczas bez problemu zmiękną po około 3 godzinach w lodówce. Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem jest stosunkowo łatwa i szybka w przygotowaniu. Jej wielkość możecie dowolnie modyfikować. Ja tym razem zrobiłam ją na kształt prostokąta 3×4 krakersy. Z tej ilości wychodzi 12 porcji sałatki pieczarkowej.

Serdecznie polecam wam również: sałatkę na krakersach z tuńczykiem.

(12 porcji)

Składniki:

– 1 paczka krakersów (3 warstwy po 12 krakersów, razem 36 sztuk)

– 300g pieczarek

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– 1 por (tylko biała część)

– 15 dag żółtego sera

– pęczek natki pietruszki

– 1 łyżka masła

– 6 łyżek majonezu

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić sałatkę na krakersach z pieczarkami i jajkiem?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek.

warstwa serowo-porowa: por drobno pokroić, posypać obficie solą i pozostawić na chwilę, by zmiękł. Następnie ugnieść go w dłoniach. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Por wymieszać z serem, dodać 3 łyżki majonezu i szczyptę pieprzu.

warstwa pieczarkowa: pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na łyżce masła. Kiedy puszczą sok, posolić i dodać trochę pieprzu. Dusić około 10 minut. W tym czasie powinna wyparować z nich woda. Na koniec dodać dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie wymieszać z 1 łyżką majonezu.

warstwa z białek: białka jajek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć z 2 łyżkami majonezu i dodać szczyptę pieprzu.

warstwa z żółtek: żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach lub pokruszyć dłoniach.

Sałatkę układać następującymi warstwami robiąc prostokąt 3×4 krakersy (jedna warstwa liczy 12 krakersów). Najlepiej robić na desce lub odpowiednio szerokim półmisku. Poszczególne warstwy należy delikatnie rozsmarowywać na krakersach, zwłaszcza pierwszą warstwę, gdyż ciastka mogą się nieco rozsuwać.

1. warstwa krakersów

2. warstwa serowo-porowa

3. warstwa krakersów

4. warstwa pieczarkowa

5. warstwa krakersów

6. warstwa z białek

7. warstwa z żółtek.

Wierzch sałatki pieczarkowej posypać posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę chłodzić w lodówce 3 godziny, by krakersy zdążyły zmięknąć albo ewentualnie na całą noc. Sałatkę na krakersach z pieczarkami i jajkiem kroić na porcje jak ciasto. Podawać do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kotlety mielone w waflu
Nastepny Kokosowe ciasteczka owsiane

7 komentarzy

  1. Beti
    12 lutego 2018
    Odpowiedz

    Robiłam kiedyś i pyszna jest :-)

  2. Ania
    12 lutego 2018
    Odpowiedz

    Ale mi narobiłaś apetytu ta sałatką ;) ja ją jutro będę robić ;) to jednak prawda jest że oczy pierwsze jedzą :) pysznie wygląda :)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 lutego 2018
      Odpowiedz

      To fakt – oczy by jadły :) Serdecznie polecam spróbować, sałatka jest bardzo smakowita:)

  3. Ervisha
    13 lutego 2018
    Odpowiedz

    Świetnie wygląda ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 lutego 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  4. Dorota z kobietytomy.pl
    15 lutego 2018
    Odpowiedz

    Wygląda po prostu zjawiskowo :) Niesamowity efekt

    • Helen G.
      Helen G.
      15 lutego 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *