Kokosowe ciasteczka owsiane


Kokosowe ciasteczka owsiane

Bardzo chrupiące i aromatyczne. Kokosowe ciasteczka owsiane pięknie pachną kokosem i wanilią. Są bardzo łatwe w upieczeniu. Wystarczy stopić tłuszcz, lekko go przestudzić i wymieszać wraz z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Ciasteczka owsiane z kokosem są bardzo pożywne. Posłodziłam je nierafinowanym cukrem trzcinowym, choć oczywiście może to być zwykły biały cukier.

Zaletą tych ciasteczek jest niewielka ilość mąki. Aby ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi były bardziej fit, mąkę pszenną możecie zastąpić mąką kokosową albo owsianą. Kokosowe ciasteczka owsiane możecie upiec zarówno na maśle, jak i na margarynie. W obu wersjach są bardzo smaczne. Aby na długo zachowały świeżość, polecam przechowywać ciasteczka w zamykanym pudełku. Są idealne na lekką przekąskę do szkoły czy pracy.

Serdecznie polecam wam również:

ciasteczka owsiane z bananem

ciasteczka owsiane z rodzynkami

ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

(25 ciasteczek)

Składniki:

– 2 szklanki płatków owsianych

– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 120g stopionego masła lub margaryny

– 1 jajko

– 4 łyżki mąki pszennej*

– ⅔ szklanki cukru trzcinowego

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

– szczypta soli

*mąkę pszenną można zastąpić mąką kokosową lub owsianą.

Jak zrobić kokosowe ciasteczka owsiane?

Masło bądź margarynę rozpuścić w rondelku. Pozostawić do przestudzenia. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, cukry, mąkę, sodę oraz szczyptę soli. Wbić jajko i na koniec wlać roztopione masło i przestudzone masło. Masę dokładnie wyrobić dłońmi. Będzie trochę lepka.

Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować okrągłe spłaszczone ciasteczka i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując niewielki odstęp (ciasteczka urosną). Ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Ostudzone przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka. Kokosowe ciasteczka owsiane zachowują świeżość na około tydzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Nastepny Karkówka w sosie własnym

6 komentarzy

  1. Agnieszka Wieczorek
    14 lutego 2018
    Odpowiedz

    Kokosowe? Już je uwielbiam! Myślę, że smakują wyśmienicie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 lutego 2018
      Odpowiedz

      Zgadza się, są pyszne :-)

  2. Magda
    15 lutego 2018
    Odpowiedz

    Jak kokosowe to biorę w ciemno :)

  3. Ervisha
    19 lutego 2018
    Odpowiedz

    Do schrupania :)

  4. Kuchnia MagdaLeny
    23 lutego 2018
    Odpowiedz

    Smakowite ciasteczka :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 lutego 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję Madziu :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *