Mięsa

Idealny kotlet schabowy

Idealny kotlet schabowy

Miękki i soczysty. Idealny kotlet schabowy ma chrupiącą panierkę, wewnątrz zaś rozpływa się w ustach, niczym sznycel wiedeński. Kotlet schabowy wraz ziemniakami z wody i kapustą zasmażaną bądź kiszoną stanowi staropolski obiad. W wielu domach obok rosołu nie może zabraknąć na niedzielny obiad typowego schabowego. W sobotnie poranki często słyszy się charakterystyczne tłuczenie właśnie kotletów ze schabu.

W moim rodzinnym domu kotlety schabowe moja mama tłukła zwykle w co drugi weekend. Przygotowywała schabowe na zmianę z rosołem albo mięsem duszonym w sosie.

Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie i soczyste w środku? Powinny być jak najcieniej ukrojone i rozbite. Takie kotlety szybciej się smażą. Zamiast samemu kroić mięso ze schabu, warto na stoisku mięsnym kupić gotowe plastry ze schabu środkowego.

Na smak mięsa i jego wilgotność bardzo dobrze wpływa również moczenie plastrów schabu w mleku z dodatkiem soli, pokrojonej w piórka cebuli, liścia laurowego i 2-3 ziarenek ziela angielskiego. Warto zanurzyć w takiej marynacie mięso przynajmniej na 1-2 godziny a najlepiej na całą noc, jeśli dysponujemy czasem. Nie zawsze tak robię ale jeśli możecie sobie pozwolić np. przed zaproszeniem gości, to polecam. Pamiętajcie, idealny kotlet schabowy to ten smażony na smalcu.

Zobacz takżekotlet schabowy inaczej – z serem i pieczarkami.

(4 porcje)

Składniki:

– 4 plastry schabu bez kości*

– szczypta czosnku granulowanego

– sól, pieprz

– 2 jajka

– 3 łyżki mleka

– mąka do obtoczenia

– bułka tarta do obtoczenia

Dodatkowo:

– najlepiej smalec do smażenia lub ewentualnie olej

*polecam kupić gotowe plastry w sklepie mięsnym, są dość duże i ładnie ukrojone.

Jak zrobić kotlet schabowy?

Schab pokroić na w miarę cienkie plastry o grubości 1 cm. Każdy jak najcieniej robić tłuczkiem. Namoczyć w marynacie z mleka, o której wspominam wyżej, a potem z niej mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli nie marynujemy schabu, to posypać każdy filet z obu stron solą i pieprzem.

Każdy plaster schabu najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku rozbełtanym z mlekiem, odrobiną soli, pieprzu i czosnku granulowanego, a na koniec w bułce tartej. Kotlety schabowe kłaść na silnie rozgrzany smalec, smażyć na średnim ogniu, po 2-3 minuty na jedną stronę. Po każdej zmianie kotletów usuwać resztki spalonej bułki i dokładać kolejną porcję smalcu.

Kotlety schabowe podawać z ziemniaczkami z wody i ulubioną surówką, np. surówka z kiszonej kapusty albo kapusta zasmażana.

Smacznego!

Helen G.

Idealny kotlet schabowy
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button