Roladki z kurczaka pieczone
Roladki z kurczaka z piekarnika
Nadziewane masłem ziołowym – z czosnkiem i koperkiem. Smakowity pomysł na obiad czyli roladki z kurczaka z piekarnika. Najsmaczniejsze są spożywane prosto po upieczeniu, wtedy są najbardziej soczyste. Pyszne zwłaszcza z pieczonymi ziemniakami i z dowolną surówką. Nie polecam jednak piec roladek w naczyniu razem z ziemniakami (jak na zdjęciu), gdyż z mięsa wycieka masło i ziemniaki potem pływają w tłuszczu.
Zobacz także → roladki z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami i boczkiem.
(6 porcji)
Składniki:
– 3 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
Nadzienie z masła czosnkowego:
– 80g miękkiego masła (około 1/3 kostki)
– 3 ząbki czosnku
– ½ pęczka koperku i natki pietruszki
– 1 kulka mozzarelli
– mielona słodka papryka
– oregano, bazylia
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 80-100g sera żółtego do posypania
▌Jak zrobić roladki z kurczaka pieczone?
Nadzienie: Koperek i natkę pietruszki umyć pod bieżącą wodą i drobno posiekać, połączyć z miękkim masłem. Dodać drobno posiekany czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić w podłużne kawałki.
Filety z piersi z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie przekroić wzdłuż na pół. Z każdego pojedyńczego fileta wyjdą 2 roladki, łącznie 6. Filety z piersi kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, posypać mieloną słodką papryką, pieprzem, oregano i bazylią. Wierzch posmarować masłem ziołowym, położyć kawałek mozzarelli, po czym zawinąć ciasno w roladkę. Roladkę posypać solą, pieprzem i ziołami.
Dno i boki żaroodpornego naczynia wysmarować olejem. Wyłożyć roladki i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180˚C, po tym czasie wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10-15 minut. Roladki pieczone z kurczaka podawać razem z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć