Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zawiera powszechnie lubiane składniki jak makaron, kurczak, paprykę i pieczarki. Smaczna i prosta zapiekanka z makaronem i kurczakiem z sosem beszamelowym, do tego zawsze się udaje.
Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć mięso z kurczaka zapiec w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem warzyw – polecam podsmażoną paprykę, pieczarki oraz kukurydzę konserwową.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą świetnie nada się na obiad czy kolację. Wierzch można polać ketchupem.
Zobacz także → zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka (około 350g)
– 200g makaronu typu rurki albo świderki
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka
– 250g pieczarek
– 150g żółtego sera
– ½ puszki kukurydzy konserwowej
– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka curry
– 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 2 ząbki czosnku
– około ½ łyżeczki pieprz ziołowy
– szczypta chili (opcjonalnie)
– 250g makaronu rurki (penne)
– 2-3 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka
– 1 łyżka masła do podsmażenia pieczarek
– natka pietruszki
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 1 1/3 szklanki zimnego mleka
– gałka muszkatołowa
– sól, biały pieprz
▌Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paseczki albo niedużą kostkę. Włożyć do miski. Dodać przyprawy, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie podsmażyć na oleju.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, zaś paprykę w kostkę. Najpierw zeszklić cebulę, po chwili dodać paprykę i smażyć kilka minut. Na drugiej patelni podsmażyć na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Na koniec posolić i posypać pieprzem.
Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę chwilę mieszać, następnie wlewać stopniowo zimne mleko i energicznie mieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatową.
Zaroodporne naczynie lub prostokątną blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć większość makaronu, podsmażonego kurczaka, cebulę z papryką,pieczarki i kukurydzę. Posypać połową startego żółtego sera. Na wierzch wyłożyć pozostałą część makaronu.
Zapiekankę z makaronem i kurczakiem polać sosem beszamelowym i posypać resztą startego żółtego sera. Wstawić do nagrzanego do 190 ˚C piekarnika i zapiekać 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 10 minut, by ser nieco stężał (łatwiej będzie się kroić).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć